Plantlocaties tijdens Boomfeestdag

BRONCKHORST - Dit jaar werken acht scholen in de gemeente Bronckhorst op 14 maart mee aan de Boomfeestdag: drie scholen uit Hengelo (Bekveld met 25 leerlingen, De Leer met 16 leerlingen en Roozengaardsweide met 21 leerlingen), twee scholen uit Vorden (Het Hoge en De Vordering met in totaal 46 leerlingen), één uit Zelhem (Jan Ligthartschool met 33 leerlingen), één uit Drempt (De Klimtoren met 29 leerlingen) en één uit Steenderen (De Pannevogel met 37 leerlingen).

De organisatie ligt in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst met vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurorganisatie 't Onderholt en de lokale hoveniers Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.

Plantlocaties
De leerlingen van De Vordering en Het Hoge uit Vorden mogen een heleboel bomen planten aan het Hoetinckhof. Deze historische houtwal wordt de komende jaren flink opgeknapt. De afgelopen jaren is hieraan weinig onderhoud verricht door de gemeente. Ook had de houtwal veel last van dumpingen vanuit de buurt.

De drie scholen uit Hengelo gaan bomen en bosplantsoen planten bij twee particulieren: aan de Oude Kruisbergseweg 1 ten zuiden van Keijenborg en bij Slotsteeg 16 ten noorden van Hengelo. De leerlingen gaan respectievelijk aan de slag met 21 laanbomen, 4 fruitbomen en 675 stuks bosplantsoen en nog eens 2 fruitbomen en 345 stuks bosplantsoen. De Jan Ligthartschool wordt verwacht aan de Kroezekampweg ten noorden van Zelhem. Daar gaan ze 4 al wat forsere berken, 4 elzen en 4 zomereiken langs de openbare weg planten. De leerlingen krijgen hier hulp van wethouder Antoon Peppelman. De Pannevogel blijft in Steenderen en gaat op het adres dr. Ariënsstraat 44a een meidoornhaag planten bij een particulier en aan de Lindeweg tien lindebomen. Leerlingen van de Klimtoren uit Drempt gaan samen met burgemeester Marianne Besselink beginnen aan de opknapbeurt van het parkje De Braamberg bij de Rijksweg.

Alle plantwerkzaamheden beginnen rond 10.00 uur. Meer informatie via e-mail.


boomfeestdagbronckhorst2.0@gmail.com


Houdt het buitengebied leefbaar

Henk Wentink uit Hengelo is een verontruste buitengebied-bewoner van de gemeente Bronckhorst. Hij stuurde deze ingezonden brief op persoonlijke titel en vraagt zich af: Buitengebied Bronckhorst achtergesteld?

Natuurlijk, glasvezel moet er komen in het grijze buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Het is goed voor burgers, boeren, buitenlui, scholen en bedrijven. Begin 2015 werd er al gesproken over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek. Tezamen met andere deelnemende gemeenten in de Achterhoek had men in Bronckhorst het plan opgevat om met behulp van de provincie Gelderland snel en goedkoop internet te realiseren. Na maanden van overleg, vergaderingen en bijeenkomsten bleek dit niet haalbaar, omdat EU-regels financiële inbreng van de overheid niet toestond.
De gemeente Berkelland stapte uit het gemeentelijk overleg en ging op eigen initiatief met de CIF in zee. Resultaat van dit alles is nu, dat zij de glasvezelkabel nagenoeg in de grond hebben. Het financiële plaatje is dat hun inwoners een maandelijkse vastrechtvergoeding van 9,95 euro betalen. De afkoopsom is 1300 euro.

In de gemeente Bronckhorst sukkelde men verder. Ambtelijke molens draaien langzaam: Ondertekening van papieren tussen de gemeente Bronckhorst en de CIF over toestemming om in onze gemeentelijke grond te mogen graven. Het uitstellen van de aanleg door de CIF, teveel hooi op de vork genomen. Het afblazen van de samenwerking met de CIF door de gemeente Bronckhorst. Het idee van de gemeente om zelf een buizenstelsel aan te leggen in het buitengebied en dan een provider zoeken die de glasvezel er doorheen blaast. De raad ging akkoord met het voorstel om hier 6 à 7 miljoen in te steken. De maandelijkse vastrechtvergoeding zou dan rond de 5 euro uitkomen. De gemeente Bronckhorst heeft het plan opgevat om met de KPN in zee te gaan. De gemeente Bronckhorst blaast de samenwerking met de KPN weer af en gaat weer in zee met de CIF, hoe kun je het bedenken!

Hoe is de situatie nu in Bronckhorst? Glasvezel buitenaf, onderdeel van de CIF, is nu bezig te trachten een deelnemerspercentage van 50% te halen. Hiervoor worden ambassadeurs gezocht die dit moeten promoten in hun buurtschap. De maandelijkse vastrechtvergoeding komt op 12,50 euro, de afkoopsom 1600 euro. De gemeente houdt de 6 à 7 miljoen in de zak. De start van de aanleg is het derde kwartaal 2018, wat vliegt de tijd!

Wat zou er moeten gebeuren? Het vastrecht moet teruggebracht worden naar 5 euro met behulp van de door de raad goedgekeurde bijdrage van 6 à 7 miljoen. Ook het buitengebied moet meebetalen aan de vergoeding door de gemeente aan de exploitatie maatschappijen van 12 à 13 miljoen voor het niet doorgaan van de bouwplannen in de grote kernen. Ook het buitengebied moet akkoord gaan met het gratis beschikbaar stellen van de bouwgrond 'Kwekerij' voor de aanleg van een glasvezelterrein voor de inwoners van de kern Hengelo. Ook het buitengebied ziet vrijgekomen bouwmogelijkheden in hun gebied verdwijnen naar de grote kernen.

Politieke partijen in Bronckhorst, maak waar wat jullie allemaal in jullie programma hebben staan: Houdt het buitengebied leefbaar.

Henk Wentink
Veldhoekseweg 1
Hengelo