Hummeloër Peter Bergsma in aktie tijdens een eerder editie van de Classic Cross. Foto: Hans Gerritsen
Hummeloër Peter Bergsma in aktie tijdens een eerder editie van de Classic Cross. Foto: Hans Gerritsen Foto:

Classic Cross in Hummelo

HUMMELO - Op zondag 17 juni ronken oude motoren op motocrosscircuit 'de Heksenplas', want op die dag houdt motorsportvereniging TCD Hummelo de Classic Cross. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de deelnemers hun tot in de puntjes gerestaureerde crossmotoren uit de jaren 60, 70, 80 en 90 van de vorige eeuw op het circuit de sporen geven, om zo hoog mogelijk te eindigen en daarmee zoveel mogelijk punten in de wacht te slepen.

Gedurende de dag zullen meer dan 150 rijders op hun prachtige oude crossmotoren drie maal in actie komen, 's ochtends vanaf 09.30 uur worden de trainingen gedaan en 's middags vanaf 12.00 uur worden twee manches gereden. Om de pk's op de baan te kunnen aanspreken zijn de coureurs wekelijks velen uren bezig met de preparatie van hun klassieke motoren, menig technisch probleem moet daarbij overwonnen worden.

De diverse klassen
- Classics 50cc (van voor 1982) met vooral Kreidlers in diverse uitvoeringen;
- Classics 60+ en 60-, met oa 2-takt motoren als CZ, Bultaco, Maico en de zware 4-takt motoren zoals BSA, JAWA, Triumph en Matchless;
- Twinshock klasse, motoren met luchtkoeling, trommelremmen en 2 achterschokbrekers;
- Pré 90 en Pré 95 (en dat zijn dus motoren voor respectievelijk 1990 en 1995);
- Classic Zijspannen, met naast fraaie 4-takt machines ook 2 EML Jumbo 2 cilinder tweetakten.

In het toegankelijke rennerskwartier kan iedereen genieten van alle klassieke motoren, de coureurs zullen u daar ook enthousiast over vertellen. Verder komen veel lokale/regionale coureurs aan de start en dragen vele coureurs tijdens het rijden de crosskleding uit de vervlogen tijden.

Bent u liefhebben van techniek of gewoon van motocross? Kom dan naar de Heksenplas om de sfeer te proeven en sportieve en technische hoogstandjes te bewonderen. Entree 5 euro (tot en met 15 jaar gratis).