Is het gebied tussen Hummeloseweg en gemeentewerf geschikt voor nieuwbouwwijk
Is het gebied tussen Hummeloseweg en gemeentewerf geschikt voor nieuwbouwwijk Foto:

Vitaal blijven heeft meerdere aspecten

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - Het vitaal blijven heeft meerdere aspecten. Daarin spelen onder andere werkgelegenheid, onderwijs, verenigingsleven, woningbouw en winkelbestand een rol. De werkgroep heeft moeite met de grondgedachte van de gemeente Bronckhorst dat we in een krimpregio zitten en dus de plannen daarop moeten aanpassen. Het idee van de werkgroep is juist om te voorkomen dat we een krimpregio worden door investeringen op bovengenoemde gebieden.

Om een goed advies te kunnen geven aan de gemeente Bronckhorst is de werkgroep 'Vitale Kernen' vorig jaar begonnen met het samenstellen van de werkgroep met vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren op sociaal, maatschappelijk, sport en economische gebied. Die werkgroep ging eerst zelf 'brainstormen' over de problemen en de oplossingen voor de toekomst. Om deze analyse te bespreken werden enkele maanden geleden alle verengingen, stichtingen en organisaties uitgenodigd. Ook daar werd weer gestreefd om gezamenlijke doelen en speerpunten te vinden.

Nu die 'input' verzameld is, wordt de bevolking gevraagd zich uit te spreken over de uitdagingen en mogelijke ontwikkelingen. Om de betrokken burger daarbij te helpen is aan de Architectengroep Gelderland gevraagd om aan de hand van die 'input' op 30 juni in een presentatie weer te geven wat de mogelijkheden eventueel zijn. Verder komt de werkgroep met een aantal 'voorzetjes', waarover de mening van de inwoners van Zelhem gevraagd wordt.

Een voorbeeld van zo'n voorzetje is de constatering dat het aantal inwoners van Zelhem in de leeftijdscategorie 20 – 45 jaar in de afgelopen jaren met 25% gedaald is. Dit is juist de groep met (jonge) kinderen, die er voor moet zorgen dat de werkgelegenheid (die er zeker is) ingevuld wordt, maar ook voor aanwas op scholen, verenigingen etc. Alles grijpt daarbij in elkaar, want met woningbouw alleen ben je er niet. Het dorp moet aantrekkelijk zijn en blijven om de betrokkenen enthousiast te krijgen om er te komen wonen.

Met de actie van zaterdag 30 juni hoopt 'Vitale Kernen Zelhem' een breed draagvlak te krijgen voor de oplossingsrichtingen, zodat een gedegen en gedragen plan kan worden ingediend bij de gemeente Bronckhorst. "Doen we niets, omdat er op dit moment nog geen echte problemen zijn, dan bepaalt de gemeente (en ook nog eens een nieuw college, waarvan we nog niet weten hoe ze hier mee om zullen gaan) de toekomst van Zelhem." Vitale Kernen wil er graag, namens de inwoners, over meepraten en nodigt belangstellende inwoners uit deel te nemen in één van de commissies van de werkgroep. Ook dit kun je op 30 juni kenbaar maken.


Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Getekende verhalen'. U ziet het werk van een aantal toonaangevende striptekenaars. De expositie is tot en met 23 juni geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse Bibliotheek.

Agenda
14 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

19 juni: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

28 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

28 juni: Zomeravondfietstocht. Deelnemers kunnen tussen 18.00 en 19.00 uur starten bij café 'de Tol' in de Wittebrink.

29, 30 juni en 1 juli: Feest in de Heidenhoek, met Talent Show, kinderspelen, vogelschieten, feest in de tent en het EK weidevolleybal. Toernooi 4 tegen 4.

30 juni: Informatie Vitale Kernen op de markt in Zelhem. Kom naar de open vrachtwagen en laat u informeren over de toekomst van Zelhem.

1 juli: All you need is tennis. Tennis toernooi met zelf samengestelde teams. Van 9.00 tot 16.00 uur.

3 juli: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

3 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

7 juli: Zelhemse Zomerfeesten met braderie, live muziek en vele andere activiteiten.

12 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.


Avondwandeling Halle

HALLE - Al vele jaren organiseert Halle's Belang in de maand juni de avondwandeling met afstanden van 5 en 10 kilometer. Ditmaal kan men op dinsdag 19 juni door en langs de mooie natuurgebieden van het buitengebied van Halle wandelen. De kortste afstand is zeer geschikt voor jonge kinderen (en hun ouders/verzorgers) om met de wandelsport kennis te maken.

Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein te Halle (Dorpsstraat 21). Routebeschrijvingen zijn beschikbaar. De kosten bedragen 5 euro per persoon, dit is inclusief 2 consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee.

Onderweg wordt tijdens de pauze een consumptie aangeboden en aan het einde van de tocht, bij Eetcafé de Woage aan het Dorpsplein, is er voor elke deelnemer (nogmaals) een consumptie.