Jan van Halteren: 'We moeten gewoon meedoen aan de coalitie; dat zijn we aan de stemmers verplicht.' Foto: Susan Wiendels
Jan van Halteren: 'We moeten gewoon meedoen aan de coalitie; dat zijn we aan de stemmers verplicht.' Foto: Susan Wiendels Foto:

'Elk college is mogelijk in Montferland'

Winnaar LBM wil graag meeregeren

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Het CDA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland. De partij leverde drie zetels in, maar blijft met acht zetels nog altijd de grootste partij en neemt het voortouw in de coalitiebesprekingen.

"We hebben alle fractieleiders al gesproken", vertelt CDA-lijsttrekker Oscar van Leeuwen amper twee dagen na de voor zijn partij desastreus verlopen verkiezingen. "Van elf naar acht, dat is niet goed", erkent hij. "Maar we moeten niet vergeten dat we nog altijd een kleine vijfduizend kiezers achter ons hebben staan." Hij wijt het verlies aan verschillende factoren. "In de afgelopen raadsperiode hebben verschillende zaken ons niet goed gedaan: het NK wielrennen, Masterplan Didam, DocksNLD2, de zandwinning. Daarnaast zijn Tanja Loeff en Harry Peters gestopt. Dat waren twee uitstekende kandidaten met een geweldige achterban. En eerlijk is eerlijk: ook de andere partijen hadden goede kandidaten op de lijst staan. Bijvoorbeeld Lokaal Belang Montferland met Rob Mos en de PvdA met Dini Burgers."

Als laatste reden geeft Van Leeuwen het landelijke mediabeleid. "Er is alsmaar geroepen 'ga lokaal stemmen.' Dat gaat bij de mensen tussen de oren zitten. Als je naar ons partijprogramma kijkt en dat van Lokaal Belang Montferland (LBM), dan zitten daar geen wezenlijke verschillen tussen. Kijk je naar de afgelopen vier jaar, dan is LBM een goede schaduwcoalitiepartner geweest. Alleen groeien zij en wij niet."

Groot feest
Twee partijen wonnen net als LBM één zetel: Lokaal Belang Montferland, de VVD en D'66. De PvdA haalde net als vier jaar geleden drie zetels. Voor lijsttrekker Jan van Halteren (LBM) en zijn achterban was het groot feest. "Zes zetels, we moeten straks gewoon meedoen in de coalitie, dat zijn we aan onze kiezers verplicht", aldus Van Halteren. "Wij hebben door de hele gemeente veel stemmen gehaald. Gewoon door onszelf te blijven, niet iedereen naar de mond te praten. Neem het Masterplan Didam. Daar staan wij in hoofdlijnen achter, maar wij vinden dat er duidelijk nog gekeken moet worden naar de pleinfunctie en de wegverplaatsing."
Voor D66 betekende de winst een verdubbeling van het aantal zetels: Ruth Mijnen wordt straks in de raad geflankeerd door Freddy van Dijken. Nog succesvoller was Lijst Groot Montferland. De partij van lijsttrekker Henk Groote behaalde maar liefst drie zetels tegenover één in 2014. Henk Groote spreekt van een mooi resultaat. "Van één naar drie, we moeten niet te hard groeien. Dit is geweldig. Waar het succes aan ligt? Wij laten ons altijd zien en niet alleen als er verkiezingen zijn. Twee keer per jaar staan we op de markt in 's-Heerenberg, waar we veel mensen spreken. Als er in de raad iets speelt ga ik altijd ter plekke kijken, anders weet je niet waarover je praat."
Ondanks dat zijn partij van mening verschilt met het CDA over twee belangrijke dossiers, DocksNLD2 en Masterplan Didam, staat Henk Groote wel open voor een plek in het college. "Als we op alle andere punten overeenstemming bereiken en we ons niet vast hoeven te leggen op deze twee items, dan is dat zeker een optie."
Het CDA sluit bij voorbaat niemand uit. "Al ligt samenwerking met Lijst Groot Montferland minder voor de hand vanwege de verschilpunten op het gebied van DocksNLD2 en Masterplan Didam. Maar zeg nooit nooit." Ook een voortzetting van het huidige college CDA-VVD-PvdA is twijfelachtig. Oscar van Leeuwen: "Als je alle verkiezingsprogramma's naast elkaar legt zijn er veel gelijkenissen met de VVD en ook D66. De PvdA denkt weer heel anders over het loslaten van budgetneutraliteit in het sociale domein." Los van de partijpunten gaat het straks ook om de poppetjes. Van Leeuwen: "Het moet bestuurstechnisch allemaal kunnen. Mensen moeten bij elkaar passen en als college één team vormen." Inmiddels heeft het CDA drie bijeenkomsten gepland met alle fractieleiders. "Eerst gaan we de hoofdlijnen vaststellen, daarna proberen we een raadsbreed programma voor de komende vier jaar te schrijven. Net zoals in de afgelopen raadsperiode is gebeurd. Dat is goed bevallen. Het is prettig allemaal dezelfde stip op de horizon te hebben. Als laatste gaan we een verdiepingsslag maken."

Gekozen
De volgende kandidaten werden op 21 maart gekozen: Oscar van Leeuwen, Karlijn Looman, Walter Gerritsen, Ap Dieker, Marcel Berendsen, Jurge Menting, Frank Tiemessen, Raymond Cremer (allen CDA), Jan van Halteren, Wim Sinderdinck, Miranda van Balveren, Rob Mos, Sjaak Böhmer, Roy Polman (Lokaal Belang Montferland), Ingrid Wolsing, Els Rutting, Dini Burgers (PvdA), Martin Som, Karin Reesing, Maik Steenkamp (VVD), Ruth Mijnen, Freddy van Dijken (D66), Henk Groote, Michelle Fränzel en Erik Wassing (Lijst Groot Montferland).
Raymond Cremer, Jurge Menting, Sjaak Böhmer, Erik Wassing, Michelle Fränzel en Maik Steenkamp dankten hun uitverkiezing aan hun voorkeurstemmen. Zij kregen meer dan 156 stemmen.