Jong en oud schilderen samen. Foto: Joke Burink
Jong en oud schilderen samen. Foto: Joke Burink Foto:

Samen één met halve portretten bij 'Kijk mij nou'

Jong en oud verbonden door schilderkunst

Door Joke Burink

DIDAM - Een doek, penseel en verf, dat waren de hulpstukken voor een bijzondere ontmoeting tussen jong en oud, afgelopen donderdag in het Albertusgebouw. De ouderen van de dagopvang van Welcom zaten met derdejaarsleerlingen van het Liemers College aan tafel om samen een halfportret te schilderen.

Het idee van een halfportret maken, komt van kunstenaar Lennart Brinkhuis. Samen met collega Berna Bonekamp begeleidt hij de deelnemers in het project 'Kijk mij nou'.
'Kijk mij nou' had ook 'Kijk ons nou' kunnen heten, want tijdens de twee bijeenkomsten gaan de koppels, bestaande uit een oudere en een jongere, op zoek naar een overeenkomst. Er worden leuke vondsten gedaan; er blijkt een gemeenschappelijke liefde te zijn voor cupcakes, kaarten, Australiƫ, tuinieren, muziek en touwtje springen. Een koppel komt er tijdens het gesprek zelfs achter dat ze waarschijnlijk familie zijn!
Annelies Vruwink, activerend begeleider van Welcom, brengt leerlingen via de maatschappelijke stage in contact met de oudere. Vruwink: "Op deze manier krijgen de oudere en jongere door in gesprek te gaan inzicht in elkaars leven. Hierdoor ontstaat wederzijds begrip. Het is een situatie die ze anders niet tegenkomen. Een extra winstpunt is dat sommige leerlingen ook een beter idee krijgen van de richting die ze met hun studiekeuze op willen."
Een van de koppels is Joop Eijt en Anne van Geemen. Meneer Eijt maakt Anne aan het lachen als hij zingt: "Twee reetbruine ogen, die keken de slager aan". Ze kent het lied niet, ook het origineel niet. Maar ze deelt met Joop Eijt wel de liefde voor de muziek. Hij heeft bij harmonie de Volharding gespeeld, zij zingt graag, thuis en op school. Hij houdt van Strauss en operette, zij van Ariana Grande en Shawn Mendes. Ze schilderen beiden muzieknoten naast hun zelfportret. Maar ze vinden nog een overeenkomst: wandelen in de natuur, dus schilderen ze ook een boom bij de muzieknoten. Als de schilderijen klaar zijn, laten alle koppels zich met hun kunstwerk op de foto vastleggen. 'Kijk mij nou'. Een waardevolle manier om via de kunst contact te maken.

Kijk mij nou: trots op de resultaten. Foto: Joke Burink