Astrid Ten Holder, projectleider van Mee Oost. Foto: Joke Burink
Astrid Ten Holder, projectleider van Mee Oost. Foto: Joke Burink Foto:

MEE Oost begeleidt gezinnen om gezonder te leven

Project Samen lekker lang leven

Door Joke Burink

DIDAM - Overgewicht en een ongezonde leefstijl vormen grote risico's voor de gezondheid. Opvallend is dat deze problemen veel meer voorkomen onder de laagst opgeleiden. Hoe komt dat en wat kan eraan gedaan worden? De gemeente Montferland en MEE Oost trekken samen ten strijde om gezondheidsachterstanden in de gemeente te verkleinen.

"We doen al heel veel in onze gemeente om een gezonde leefstijl te bevorderen", sprak wethouder Ingrid Wolsing tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis met samenwerkingspartners op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Sportstimulering, aanpak overgewicht op de basisscholen en Vitaal Veilig Wonen zijn van die gezonde leefstijl bevorderende maatregelen, maar nog steeds is het een hele opgave om gezondheidsverschillen tussen bepaalde groepen mensen kleiner te krijgen. Het blijkt namelijk dat mensen die erg laag zijn opgeleid, meestal ook minder kennis op het gebied van gezondheid hebben en dat hun inkomen meestal laag is. Deze mensen gaan vaker naar de huisarts en overgewicht komt bij ongeveer 75 procent van deze groep voor.

Astrid ten Holder van MEE Oost zegt hierover het volgende: "We zien vaak dat er meerdere problemen zijn die met elkaar in verband staan. Als mensen overgewicht hebben, is het makkelijk om te zeggen dat ze gezonder moeten eten en meer moeten sporten. Maar soms zijn er redenen waarom iemand hier zelf geen verandering in kan aanbrengen. Er kunnen medische klachten zijn, waardoor sporten niet gaat, of het lage inkomen werkt belemmerend in de mogelijkheden om te sporten of gezonder te leven. Daarom is er het project Samen Lekker Lang Leven, waarbij MEE Oost gezinnen helpt om meer zicht en grip te krijgen op hun situatie. We kiezen daarbij voor een integrale aanpak. Een coach komt een keer in de veertien dagen bij het gezin thuis en helpt hen met gedragsverandering om een gezonde leefstijl te krijgen. Dat werkt het beste als iedereen van het gezin erbij betrokken is. Bewustwording, daar begint het allemaal mee. We begeleiden zo'n gezin ongeveer anderhalf jaar. We kunnen constateren dat iedereen die tot nu toe heeft meegedaan is afgevallen en zich prettiger voelt."

Bij de bijeenkomst in het gemeentehuis kregen de aanwezige medici en andere samenwerkingspartners ook nog een lesje bewustwording. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat medici in gesprekken met patiƫnten een zekere basiskennis veronderstellen die er niet is. Veel laagopgeleiden zijn ook laaggeletterd en hebben moeite met lezen en schrijven. Voor hen is het moeilijker om geschreven informatie te verwerken. Brieven, contracten, bijsluiters van medicijnen of het lezen van de krant; het zijn dagelijks te nemen hobbels.

Bij de integrale aanpak die MEE Oost hanteert, krijgen de gezinnen ook een handreiking om andere problemen aan te pakken. In geval van schulden kan via Welcom een schuldhulpmaatje helpen alles op een rij te krijgen, bij laaggeletterdheid kan in sommige gevallen de formulierenbrigade helpen.

Astrid ten Holder geeft aan dat er nog gezinnen uit Montferland kunnen meedoen met het project 'Samen lekker lang leven'. Gezinnen met een laag inkomen die willen werken aan een betere gezondheid kunnen contact opnemen via a.tenholder@mee-oost.nl of telefonisch: 06 46 378 612. Deelname aan het project is kosteloos.