Maria Gertsen met het geldkistje en gedicht. Foto: Joke Burink
Maria Gertsen met het geldkistje en gedicht. Foto: Joke Burink Foto:

(Bijna) koninklijk bezoek en 'Old Grei'

Veel activiteiten bij Stadsmuseum Bergh op Tweede Paasdag

'S-HEERENBERG - De seizoensopening van Stadsmuseum Bergh wordt feestelijk gevierd. Op maandag 2 april, Tweede Paasdag, kan jong en oud niet alleen het museum bekijken, maar ook genieten van een extra expositie en diverse activiteiten.

Door Joke Burink

Tweede Paasdag krijgt bij Stadsmuseum Bergh een feestelijk, bijna koninklijk tintje. Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje en getrouwd met Willem de vierde van Bergh, zal dan samen met andere historische personages aanwezig zijn bij de gezellige opening. Natuurlijk gaat het hier om vrijwilligers die verkleed zijn, maar het past mooi in de geest van het museum. Het museum, dat bekendstaat om zijn geschiedkundige volksverhalen, opent die dag al om 10.30 uur de deuren voor het publiek. Om 13.00 uur zal Frans Gerritsen het geheel muzikaal opluisteren met zijn trekzak en voor de kinderen zijn er extra activiteiten in het museum. Zo kunnen de kleintjes op zoek gaan naar eieren of kleurplaten kleuren en is er voor ieder die dat leuk vindt een speurtocht met vragen.

Expositie
Tevens is vanaf Tweede Paasdag de expositie 'Old Grei' te zien, waarbij oude verhalen weer tot leven komen. Deze expositie bestaat uit oude spullen waar een verhaal aan vastzit. Het gaat onder meer om huisraad, kinderspeelgoed, kerkelijke attributen en gereedschappen, bij elkaar gebracht door de vrijwilligers van het museum. Een van hen is Maria Gertsen. Zij heeft een ijzeren geldkistje ingebracht, dat van haar opa is geweest. Gertsen vertelt: "Mijn opa, de vader van mijn vader, woonde bij ons gezin in. Opa wilde 100 jaar worden en dat is hem ook gelukt. Toen hij een maand na zijn honderdste verjaardag stierf, vonden mijn ouders een geldkistje in zijn kast. Het geld dat erin zat werd verdeeld, maar het geldkistje bleef bij ons thuis achter. Zes jaar later stierf mijn vader en dook het geldkistje weer op. Dit keer zat er geen geld in, maar een mooi gedicht over ons dorp." 'Hoe mooi ligt daar mijn dorpje, tussen bos, heuvels en ei, het grootste deel is zandgrond, er ligt ook nog een stukje klei', luiden de eerste twee regels van het gedicht dat getekend is met Kirederf, het omgekeerde van Frederik, zoals de vader van Maria Gertsen heette. Zijn vrouw en kinderen hadden geen idee dat Frederik dichtte, dus voor de tweede keer werd de familie verrast met iets uit het geldkistje. Nu komt het geldkistje in het museum waar het samen met het andere 'Old Grei' blijft staan tot 1 juni. De verhalen achter de voorwerpen worden verzameld in een boekje, dat ter inzage ligt voor de bezoekers van het museum. Gertsen: "Na 1 juni willen we de expositie voortzetten met 'oude spullen met een verhaal' van de inwoners van het oude land van Bergh. We zijn benieuwd wat voor moois dat weer kan opleveren."

Stadsmuseum Bergh is vanaf Tweede Paasdag dagelijks geopend van 10.30 tot 17.00 uur, maar op dinsdag gesloten. Adres: Marktstraat 3 (in het J. van Esserenhuis), 's-Heerenberg. Toegangsprijzen: 3 euro voor volwassenen, 1 euro voor jeugd tot en met 17 jaar.


www.stadsmuseumbergh.nl