Medewerkers van Bullée verwijderen eerst de takken van de zieke bomen. Foto: Marlous Velthausz
Medewerkers van Bullée verwijderen eerst de takken van de zieke bomen. Foto: Marlous Velthausz Foto:

Zeven zieke bomen gekapt

Zeldzame schimmelziekte groot risico

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - In het park achter Gouden Handen zijn in de tuin van Woonzorg Nederland en van de gemeente Montferland afgelopen dinsdag zeven zieke bomen gekapt. Er werden al eerder bomen gekapt in het park en buurtbewoners lieten zich ontvallen dat het de naam park nauwelijks meer mag dragen. De gemeente wil er echter snel nieuwe bomen planten.

De bomen die werden geveld, leden aan de zeldzame Roetschorsziekte, een schimmelziekte die er uiteindelijk toe zal leiden dat de bomen dood gaan en een mogelijk gevaar vormen voor de mensen en de monumenten, wanneer zij omwaaien.

Uitbraak voorkomen
De schimmelziekte is niet direct schadelijk voor de mensen. De sporen die de schimmel vormt verplaatsen zich gemakkelijk in de wind en zijn zo een besmettingsgevaar voor buurbomen. Om een complete schimmeluitbraak te voorkomen zijn daarom deze week de zieke bomen gekapt en op een deskundige wijze afgevoerd. Leider van de operatie Martijn Bullée vertelt: "Het is zaak dat deze kap en afvoer op een professionele wijze gebeurt, zodat voorkomen kan worden dat in de nabije toekomst een nieuwe gedwongen kap uit zal blijven."

Nieuwe bomen
De mannen van Bullée, gestoken in beschermende kleding, hebben dan ook een nauwkeurig karwei erop zitten. Inmiddels zijn de boomrestanten afgevoerd en zullen deze op een locatie elders vernietigd worden. De gemeente heeft het plan om aan het einde van deze week nieuwe bomen te planten.

De roetschorsziekte is hier zichtbaar.  Foto: Martijn Bullée