Flessenactie jeugdvoetballers Zeddam

ZEDDAM - Om de activiteiten voor de jeugd, zoals de winteractiviteiten, de familiedag, eventuele jeugdtoernooien maar ook extra spelmateriaal te kunnen bekostigen houdt de jeugdcommissie van Voetbalvereniging Zeddam, evenals voorgaande jaren, op dinsdag 2 april een flessenactie.

Op deze dag komen tussen 18.00 en 20.00 uur de jeugdspelers van de VV Zeddam bij de inwoners van Zeddam aan de deur. Zij zullen vragen of de bewoners hen financieel willen ondersteunen door flessen met statiegeld af te staan. Deze flessen worden dezelfde avond nog naar de COOP Zeddam gebracht. Na sortering ontvangt de voetbalvereniging het statiegeld. Op deze wijze hoopt de voetbalvereniging Zeddam iets extra's voor de jeugd te kunnen doen.
Wie tijdens de actie niet thuis is, maar wel flessen wil schenken, zet ze bij de voordeur.


'Ongekend Ornament' op Huis Bergh

'S- HEERENBERG - In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel. Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen. Die loopt, onder de noemer 'Ongekend Ornament', van 20 april 2018 tot en met 1 maart 2019.

De presentatie zal ingaan op de geschiedenis van de winning van het Baumberger zandsteen. Deze steensoort was geschikt als bouwmateriaal maar vooral als materiaal voor beeldhouwers. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere plekken in Nederland en Duitsland.
In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in 's-Heerenberg en eindigt in Havixbeck (Duitsland) of vice versa. In Havixbeck is een zandsteenmuseum waar men zich nog verder kan verdiepen in zandsteen.