De Schotse sopraan Kim Howbridge. Foto: PR
De Schotse sopraan Kim Howbridge. Foto: PR Foto:

Barghse Jonges concert: Pop, Rock, Kölsch & Classic

Met Bläck Fööss en Oostgelders Symfonieorkest

Vervolg van de voorpagina

's-HEERENBERG – De Barghse Jonges komen met een nieuw benefietconcert tegen kanker. Opnieuw samen met de Bläck Föoss en begeleid door het Oostgelders Symfonieorkest. Ook Ernst Daniël Smid en de schotse sopraan Kim Howbridge, de Köln Pipes komen zaterdag 29 september naar 's-Heerenberg waar de 'Fascini Festival Dome', een spectaculaire festivaltent van 90 meter lang en 16 meter hoog voor een show vol pop, rock, Kölsch en classic.

Sinds het concert in 2014 en hun optreden in de Köln Arena heeft de band vriendschappelijke banden met de Bläck Fööss, 'die Mutter aller Kölsche Bands'. De mannen zien elkaar sindsdien regelmatig en bij een etentje begin vorig jaar werd het idee geopperd om samen weer eens wat te ondernemen. De Fööss hebben al vaker met een symfonieorkest gewerkt en voor veel nummers is de bladmuziek beschikbaar. Na een paar gesprekken waren Alexander Geluk en het Oostgelders Symfonieorkest ook enthousiast voor het plan. De bekende bariton Ernst Daniël Smid, die ook veel benefietwerk voor de kankerbestrijding doet en de in Keulen wonende Schotse sopraan Kim Howbridge zeiden direct hun medewerking toe.
Bömmel Lückerath, een van de Bläck Fööss zegt over de telefoon: "Wij zijn het hele jaar door op pad in Duitsland en komen natuurlijk nog wel eens wat tegen. Maar het concert met de Barghse Jonges in 's-Heerenberg was ook voor ons wat bijzonders. Niet alleen de sociale betrokkenheid van die vijftien mannen spreekt ons erg aan, ook de kwaliteit. Niet voor niets hebben we ze toen als muzikale gasten gevraagd om op ons Silvesterconcert in de Köln Arena mee te doen. Er is sindsdien een muzikale en persoonlijke vriendschap gegroeid waardoor we het volste vertrouwen hebben en enthousiast waren voor het plan."
De opzet met symfonieorkest, pop-rock klassiekers en klassieke meezingers heeft nogal wat voeten in aarde. "Met één gemeenschappelijke repetitie, zoals in 2014, komen we er niet meer. In verschillende samenstellingen moet het repertoire van de Bläck Fööss en de Barghse Jonges samenvloeien maar ook bij de symfonische rock en klassieke nummers werken alle muzikanten en zangers samen", weet Harry Gerritsen.

'Op puur commerciële basis krijg je dit natuurlijk nooit rond'

In het voorjaar repeteert iedereen afzonderlijk en begin juli komen beide bands, het orkest en de solisten een dag en avond samen in 's-Heerenberg voor een gemeenschappelijke repetitie van de twintig nummers waar het orkest bij betrokken is. "In september repeteren wij nog een dag apart met de Fööss in Keulen en op 28 september, de dag voor het concert, is de hele vrijdag gereserveerd voor de generale repetities in de 'Fascini Festival Dome' met de technici van het licht en geluid."
Ook de entourage mag er deze keer weer zijn. Was het terrein voor de open air in 2014 aan de grens al spectaculair, deze keer pakken de Barghse Jonges weer flink uit. Een enorme festivaltent met maar liefst veertien masten, 90 meter lang, 40 meter breed en 16 meter hoog wordt er gebouwd op het braakliggende terrein naast hoofdsponsor Fascini op het industrieterrein in 's-Heerenberg.
Met een podium van meer dan 300 vierkante meter en drie enorme videowanden met cameraregistratie en bij de muziek passende videoclips. Voor senioren en mensen die slecht ter been zijn komt er een tribune met 230 zitplaatsen en een rolstoeldeck. Daarnaast zijn er nog zo'n 2.250 staanplaatsen beschikbaar.
De business club en het VIP Deck met vijfhonderd plaatsen voor sponsors en hun gasten is al helemaal uitverkocht.
"Op puur commerciële basis krijg je dit natuurlijk nooit rond", zegt projectmanager Marcel Giezenaar die samen met een team projectmanagers veel leveranciers (tent, licht- en geluid, video, catering et cetera) bereid heeft gevonden om een flinke duit in het zakje te doen. "Daardoor kunnen we het grootste deel van de opbrengst volledig doneren aan de kankerbestrijding. Natuurlijk willen we er een mooi evenement van maken waar nog lang over nagepraat wordt, maar we verliezen het doel niet uit het oog. Dat hebben we altijd waargemaakt en daarom doen onze sponsors ook weer volop mee."
De kaartverkoop voor het benefietconcert 'Vier 't Lève met Pop, Rock, Kölsch & Classic' begint op donderdag 12 april. Kaarten kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar bij de ticketshops Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg, Primera in Didam en InfoCenter Emmerich am Rhein.
Online tickets worden aangeboden op www.eventim.nl en www.eventim.de.
Voor info over het concert, het project en tickets op www.concerttegenkanker.nl of Facebook Barghse Jonges. www.concerttegenkanker.nl

De foto op de cd-cover van de Barghse Jonges. Foto: Robin Sommers
Ernst Daniël Smid. Foto: PR