Gevaar op de weg

De N335, de weg tussen Didam en Etten, staat samen met negen andere provinciale wegen in de Achterhoek en Liemers te boek als gevaarlijke weg. Dat blijkt uit een onderzoek van de TU Delft in opdracht van RTL Nieuws. De kans op een ernstig verkeersongeluk op dit soort wegen is drie keer zo groot als op een 'normale' weg.

Ik rijd er vaak overheen. Op weg naar de dokter of de dierenkliniek in Zeddam, de apotheek in 's-Heerenberg of verder weg richting Terborg. Gevaarlijke weg? Ga weg man, mooie weg met goed zicht rondom en een prachtig stuk door het Montferland. Maar cijfers liegen niet, dus het zal wel waar zijn. Toch vind ik het vreemd dat de N335 het predicaat gevaarlijk krijgt. Alleen de kruising van de Zuider Markweg en Arnhemseweg, even buiten de bebouwde kom van Beek, komt hiervoor in aanmerking omdat er een soort polderblindheid optreedt, voor de rest vind ik de conclusie zwaar aangezet.

Zelf was ik vroeger in de ogen van veel medeweggebruikers een gevaar op de weg. In die zin, dat ik graag het gaspedaal naar beneden drukte en inhalen als een sport zag, Waarschijnlijk zou ik nu als bumperklever en verkeershufter worden gebrandmerkt. In die tijd had ik een 2CV6, een Eend, dus was inhalen nog niet zo makkelijk. Je moest echt een aanloopje nemen, de slipstream van je voorganger benutten anders duurde het een eeuwigheid ('We halen het wel, we halen het niet'), voordat je er voorbij was. Een vrachtwagenchauffeur zag daar wel de lol van in, draaide zijn raampje open en strooide brood op de weg voor de 'aanstormende' Eend. Die kreeg daardoor net dat beetje extra power waardoor hij juist op tijd zijn actie kon afronden.

Als een inhaalmanoeuvre bij een personenauto was gelukt kon je er gif op innemen dat er onmiddellijk een tegenactie volgde want niemand, zeker geen bestuurder van een BMW, Mercedes, Ford Capri of Opel Kadett, wilde door een Eend ingehaald worden. Dus dat gaf een hoop gedoe op de weg. Bij een stoplicht, als de kemphanen naast elkaar stonden, pakte ik ze terug. Als het groen werd 'spoot' ik weg. Dat ik daarna hard voorbij werd gereden, telde niet meer, het gaat om de eerste meters.
Ach ja, Spielerei, een te veel aan testosteron, de Sturm und Drang-periode. Echt gevaarlijk rijden doen veel Fransen en Italianen, zo heb ik op diverse vakanties ervaren. Die halen in voor een bocht en een heuvel en gokken er maar op dat er geen tegenligger komt. Gaat vaak goed.

Nog even terug naar die N335. Weet u waarom er relatief zo veel ongelukken gebeuren op die wegen? Omdat de bestuurders met hun mobieltje aan het spelen waren. Over een gevaar op de weg gesproken; met dat soort weggebruikers zijn zelfs zandpaden levensgevaarlijk.