Muziekschooldirecteur Henk Lubberdink ziet de toekomst van het muziekonderwijs in de regio vol vertrouwen tegemoet. Foto: Petra Koekman
Muziekschooldirecteur Henk Lubberdink ziet de toekomst van het muziekonderwijs in de regio vol vertrouwen tegemoet. Foto: Petra Koekman

Gebouw Muziekschool Oost-Gelderland krijgt facelift

DOETINCHEM – Muziekschool Oost-Gelderland zal met Amphion en De Gruitpoort een Cultuurbedrijf vormen. "Hiervan zullen onze leerlingen niets merken," vertelt muziekschooldirecteur Henk Lubberdink, "want ons muziekonderwijs en de wijze waarop er les wordt gegeven gaan gewoon door. Het aantal lespakketten voor het volgend cursusjaar is uitgebreid en voor de zomer worden de eerste stappen gezet om het gebouw aan de Bizetlaan in Doetinchem op te knappen. Buiten en binnen krijgt het pand, dat op de monumentenlijst staat, een facelift. De gemeente Doetinchem heeft besloten dat het nog minstens vijf jaar dienst moet doen en hiervoor 350.000 euro uitgetrokken."

Door Josée Gruwel

Terwijl een volgend advies van adviesbureau BMC aan de gemeente Doetinchem met betrekking tot de totstandkoming van het Cultuurbedrijf op zich laat wachten, kijkt Lubberdink daarnaar uit. "In november 2015 hebben de drie directeuren al een presentatie gehouden om goed samen te willen werken. Op dit moment worden de contouren van het Cultuurbedrijf door BMC, die volop bezig is om een businessplan te schrijven, bijgesteld en deze zullen naar verluidt in juni van dit jaar bij de gemeente Doetinchem duidelijk worden."

Facelift
Muziekschool Oost-Gelderland wordt gesubsidieerd door vijf gemeenten: Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst en Aalten. Er wordt lesgegeven op drie vestigingen: in Doetinchem, Ulft en 's Heerenberg. Het hoofdgebouw, aan de Bizetlaan in Doetinchem, wordt gerenoveerd. "Entree, hal, bar en zitplekken worden verplaatst en vernieuwd, vloeren worden geschuurd en gelakt, en de verlichting aangepast. Ook de lokalen krijgen een lichtere uitstraling. Daarnaast wordt de Bizetzaal multifunctioneler, met professioneel licht en geluid. De buitenkant van het gebouw krijgt door raamdecoratie een uitstraling die affiniteit heeft met de activiteiten die er bij ons plaatsvinden."

Corebusiness
Een scala aan activiteiten maken het instituut tot een inspirerende, verbindende wereld van musiceren, dansen en zingen, waarin op jaarbasis een kleine vijfduizend kinderen, jongeren en volwassenen zich met veel plezier en vaak wekelijks begeven.
De corebusiness van de school is het deskundig begeleiden van de muzikale en culturele ontwikkeling van de jeugd in Doetinchem en de regio. Jongens en meisjes die lessen volgen, krijgen van de gemeente waarin ze wonen subsidie, meestal tot en met het jaar waarin ze achttien worden. Daardoor betalen ze minder dan de lessen eigenlijk kosten.
Getalenteerde jongeren die voldoende opleiding hebben, kunnen op de muziekschool de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium Arnhem volgen. Bij deze meerjarige opleiding worden hun talenten verder ontwikkeld. Dat kan zijn voor jazz & pop, klassieke muziek of docent muziek. Jaarlijks levert de muziekschool talenten af aan diverse conservatoria in het hele land.

Op locatie
Op locatie verzorgt de muziekschool – na zo'n twintig jaar ervaring – inmiddels op een veertigtal basisscholen, waarvan ongeveer de helft in de gemeente Doetinchem en de andere helft in de regiogemeenten, muziekonderwijs.
Ook wordt er door docenten van de muziekschool in circa twintig dependances in de betreffende gemeenten lesgegeven aan zo'n dertig harmonie- en fanfareverenigingen.

Samenspel
Leerlingen die individueel lessen volgen, worden ook in de gelegenheid gesteld om te spelen in een orkest, ensemble of band of te zingen in een vocal group of koor. Om podiumervaring op te doen organiseert de muziekschool binnens- en buitenshuis optredens. "Juist in de vele samenspelmogelijkheden, waarbij we ook kunstvormen willen mixen, zoals muziek en dans, ligt de kracht van ons instituut. In het leggen van verbindingen ligt onze meerwaarde. Samenspelen is bij ons vanzelfsprekend. In de toekomst zal dat, ook als onze docenten ZZP-er zijn, zo blijven. Dat onderscheidt ons van les krijgen in het privécircuit."
Startpakketten laagdrempelig
"Het volgend jaar zetten we nog meer in op startpakketten, voor veel mensen is het een laagdrempelig instapmodel. Zo kunnen ze proberen of een instrument echt het instrument van hun dromen is: voor de jeugd tot en met zeventien jaar zes lessen en voor volwassenen vier lessen, inclusief gebruik van het gekozen instrument of de mogelijkheid om op harp of piano te oefenen in de muziekschool. Bevallen de lessen, die overigens ook zanglessen kunnen zijn, dan kan men zich inschrijven voor 10 of 12 vervolglessen of eventueel een jaarcursus." Lubberdink wil de toekomstige leerling(en) op allerlei manieren tegemoet komen. "Het startpakket kan op elk moment afgenomen worden. Willen mensen duoles? Willen ze twee of drie lessen? Een bepaalde periode les? Een cadeaukaart voor een paar lessen? Alles is mogelijk."
Wie zich in de wereld van Muziekschool Oost-Gelderland wil onderdompelen: op 2 juni is er op alle drie vestigingen Open Huis.


www.muziekschooloostgelderland.nl