Sweet Country draait in Filmhuis Didam. Foto: PR
Sweet Country draait in Filmhuis Didam. Foto: PR Foto:

Sweet Country veel meer dan een geschiedenisles

Waargebeurd en ingrijpend drama, te zien in filmhuis

DIDAM - Vrijdag 18 mei om 20.00 uur draait in Filmhuis Didam Sweet Country. Een waargebeurd en aangrijpend drama uit Australië, jaren twintig. Deze bittere, meeslepende film is veel meer dan een geschiedenisles. Het bevat ook veel schoonheid.

Blackstock' noemt hij de Aboriginals: zwart vee. En of hij er een paar kan lenen, want hij heeft hulp nodig. Harry March (Ewen Leslie) maakt geen goede indruk wanneer hij komt kennismaken met Fred Smith (Sam Neill), een religieus man die zijn werknemers beslist niet als dieren beschouwt. 'Wij zijn allen gelijk in Gods ogen', zegt hij.
Smith is een uitzondering in de outback van Australië, waar in 1929 onder de blanke kolonisten bar weinig respect leeft voor de inheemse bevolking. Maar March, zijn nieuwe buurman, maakt het wel heel bont. De eenzame oorlogsveteraan heeft een kwade dronk en een diepe minachting voor de Aboriginals. Tegen beter weten in laat Smith zijn betrouwbare hulp Sam Kelly (Hamilton Morris) en diens vrouw Lizzie (Natassia Gorey-Furber) met March meegaan om te helpen bij het aanleggen van een omheining.
Het loopt niet goed af. Sweet Country mondt uit in een klopjacht op Sam Kelly. De tocht voert door een majestueus, maar onbarmhartig landschap. De overweldigende natuur eist een hoofdrol op in de film. In deze verzengende woestenij is het ieder voor zich. Sweet Country is een western zonder eenduidige morele scheidslijn. Iedereen heeft zijn eigen trauma's, vastgeroeste denkbeelden en overlevingsstrategieën.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entreeprijs is 7 euro, 'Vriend Van' betaalt 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.