De organisatoren van de KunstWandelRoute voor het Therapeutisch Centrum, één van de te bezoeken locaties. Foto: Joke Burink
De organisatoren van de KunstWandelRoute voor het Therapeutisch Centrum, één van de te bezoeken locaties. Foto: Joke Burink Foto:

Tien jaar KunstWandelRoute Zeddam

ZEDDAM – Een jubileumjaar voor de KunstWandelRoute in Zeddam. Voor het tiende achtereenvolgende jaar kan met de Pinksterdagen volop genoten worden van kunst op 23 mooie locaties in het dorp. Dit keer wordt daar een extra feestelijk tintje aan gegeven.

Door Joke Burink

"Tien jaar geleden ontstond de KunstWandelRoute Zeddam vanuit een behoefte", vertelt Hennie van Wolfswinkel. "Wij hebben in Zeddam veel kunstenaars en mooie locaties, maar we misten een rondje kunst in het dorp." Zelf was ze er vanaf het eerste uur bij, net als familie Waszkiewicz van korenmolen De Volharding. "Wij wilden een gratis te bezoeken kunstwandelroute en daarmee de prachtige locaties van ons dorp meer op de kaart zetten", zegt Ria Waszkiewicz.
Inmiddels is de KunstWandelRoute Zeddam alom bekend. De organisatie ligt compleet in handen van vrijwillige Zeddammers, zonder enige vorm van subsidie, maar gesteund door de plaatselijke ondernemers. "Door deze steun kunnen wij jaarlijks onze folder van de KunstWandelRoute bekostigen", licht Van Wolfswinkel toe. Op de tweedelige folder staan de route, de deelnemers, bijzondere panden en een korte geschiedenis van Zeddam vermeld. Voor elke bezoeker van de KunstWandelRoute is deze folder op de verschillende locaties gratis verkrijgbaar.

Kunstenaars
Van Wolfswinkel exposeert deze feestelijke KunstWandelRoute veel samen met Mary Quarles van Ufford. In molen De Volharding aan de Vinkwijkseweg 15 is hun installatie Bloed, Moord en Tranen te zien, het hek van het kerkhof is decor van Golven van Herinnering en bij Inspiratietuin De Ank tonen zij hun glasproject Verbonden Zielen. Tevens maken de twee kunstenaressen samen met landschapskunstenaar Jozef Kemperman een slingerend lint van 400 meter lang op het grasveld aan de Padevoortseallee. De slinger verwijst niet alleen naar de verbondenheid tussen de kunstenaars, maar ook naar de viering van deze tiende editie. Elke locatie krijgt een 'feesttafel' die de kunstenaar naar eigen idee kan aankleden. Kunstenaar Ellen Schut voegt nog een extra feestelijk tintje toe door de opening van Ellens Atelier aan de Bovendorpsstraat 25A te laten samenvallen met de tiende KunstWandelRoute. Naast haar schilderwerk toont zij hier haar glasassemblages, kunstwerken van glas. Tevens biedt haar tuin en atelier ruimte aan andere kunstenaars: Nanno Dijk met zijn houten beelden, Anne Vellinga met mozaiëk en mixed media, Juke Helmink met realistische schilderijen en Petra Buiting met haar vrolijke schilderijen. Andere vrolijke schilderijen zijn ook te vinden in het Imminkhuis waar Else Kaiser haar expositie Schaarbekvogels opent. Jong geleerd, oud gedaan - Naast de oudere kunstenaars zijn er dit jaar ook jongere kunstenaars vertegenwoordigd. De zusjes Marlies en Lotte Nijman laten bij Bloembinderij de Ank het publiek kennismaken met hun papiervouwkunst en mandala tekenen. Langs het pad en grasveld bij de Roncallischool staan bouwwerken van leerlingen opgesteld. Lisa Harmsen toont haar tekeningen in molen De Volharding. "We nodigen iedereen uit om naar ons 'Bergen in de Achterhoek' te komen en te genieten van de kunst en de terrasjes. Gewoon lekker je hoofd leeg maken", zegt mede-organisator en kunstschilder Margreet Remeeus. In haar tuin aan de Oude Doetinchemseweg 36 zijn schilderijen en keramiek te bewonderen. Bezoekers van de KunstWandelRoute die willen overnachten, kunnen op meerdere plekken in Zeddam terecht. Ook Petra Brouwers, één van de deelnemende kunstenaars, biedt plaats in haar pas geopende bed and breakfast 'Het Atelier' in de Ettemastraat 19. De KunstWandelRoute kan ook per fiets of met de auto bezocht worden en is met Pinksteren op 20 en 21 mei gratis toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. Zie voor het volledige programma en de adressen de website van het evenement. www.kunstwandelroute.nl