Sfeervol was de editie van vorig jaar. Foto: PR
Sfeervol was de editie van vorig jaar. Foto: PR

Wijngaard in vuur en vlammen

Fakkels tegen 'nachtvorsten van de IJsheiligen

STOKKUM - Een eeuwenoude traditie in de wijnbouw wordt pinksterzaterdag 19 mei weer gevierd in de wijngaard van Leon Masselink in Stokkum. Ieder jaar rond half mei zijn boeren en tuinders, en zeker ook de wijnboeren, gespitst op nachtvorsten van de IJsheiligen. Nachtvorst kan grote schade brengen, doordat alle uitlopers bevriezen. "Druiven kunnen niets hebben, een late nachtvorst zorgt ervoor dat we een heel jaar lang geen wijn kunnen maken", zegt Leon. "Met name in Frankrijk en Duitsland worden in dat soort situaties vuren gemaakt in de wijngaarden en kan de warme lucht langs de hellingen de schade beperken".

Bij Wijngoed Montferland zijn de druiven dit voorjaar prachtig uitgelopen en zijn de trossen al zichtbaar. Nachtvorst lijkt niet meer aan de orde, zodat de vooruitzichten voor 2018 goed zijn. Toch organiseert Leon dit jaar de Nacht van de Wijngaard, waarbij hij vuren maakt aan de voet van de wijngaard in Stokkum. Vuren, fakkels en warmte geven de wijngaard een prachtige aanblik en zorgen voor een bijzondere sfeer als de zon achter de heuvels van Montferland verdwijnt.

Wijnboer Leon Masselink heeft rond de vuren banken geplaatst en zorgt voor een programma. Er is muziek van Trio Puree, een verhaal en de kurk gaat van de fles. De wijnen van Wijngoed Montferland behoren tot de top van Nederland, maar behalen ook in het buitenland zilveren en gouden medailles.

Bezoekers van de Nacht van de Wijngaard kunnen op zaterdag 19 mei in de wijngaard aan de 's-Heerenbergseweg in Stokkum terecht vanaf 19.30 tot 23.00 uur. Entree is € 7,50.