Zwemtocht Oude IJssel, net zoiets als zwemvierdaagse maar dan stoerder. Foto: PR
Zwemtocht Oude IJssel, net zoiets als zwemvierdaagse maar dan stoerder. Foto: PR Foto:

Open water wedstrijd Special Olympics onderdeel Zwemtocht Oude IJssel

ULFT – De jaarlijkse Zwemtocht Oude IJssel is vroeger in het seizoen omdat die deze keer gekoppeld is aan het onderdeel open water zwemmen van de Special Olympics. Op 10 juni starten daarom ook een aantal verstandelijk beperkte Olympiërs onder de Bailey Brug achter de DRU Cultuurfabriek. Daarnaast is een groep watersporters namens Omroep Gelderland present voor wie dit het einddoel is van een sportieve uitdaging.

Door Reinier Kroesen

Normaal gesproken vindt de Zwemtocht eind juni plaats, om de kans op een hoge watertemperatuur te vergroten. Deze keer dus eerder. Dat is omdat van 8 tot en met 10 juni de nationale editie van de Special Olympics, een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking op diverse locaties in de Achterhoek gehouden worden. Aan de organisatoren van Zwemtocht Oude IJssel werd gevraagd of het open water zwemmen daar ingepast kon worden. In totaal zeven personen met een verstandelijke beperking komen hiervoor naar Ulft om de 1.000 meter af te leggen, gewoon tussen de overige deelnemers. Het eerste onderdeel van de dag, gelijk om 12.00 uur. Na afloop worden ze meteen gehuldigd. Daarnaast is Omroep Gelderland al sinds januari bezig met een wekelijks programma om zoveel mogelijk Gelderse inwoners aan het bewegen te krijgen. Daar kwamen professioneel gecoachte groepen hardlopers, wielrenners en zwemmers uit voort. Die zwemgroep sluit die uitdagende periode af in de Oude IJssel, letterlijk in beeld van de omroep middels een livestream.

Angelique en Vlassio Stefas zijn beiden lid van Zwem & Waterpolovereniging De Gendten. Vlassio: "De Zwemtocht Oude IJssel organiseren we samen met zwemvereniging NDD uit Doetinchem, dit jaar voor de zesde keer. Ik was in het verleden trainer van beide clubs en had het altijd al in mijn hoofd zitten ooit zoiets te organiseren. Het was aanvankelijk de bedoeling om van Ulft naar Doetinchem te zwemmen, dat bleek organisatorisch onhaalbaar. Zo kwamen we toen bij de DRU uit, hoeveel mooier wil je het hebben? De afstanden zijn 500, 1000, 1500, 2500 en 5000 meter. Tot 1 juni loopt de voorinschrijving, verder kan men zich op de dag zelf aan de start nog aanmelden. Er is een maximum van ongeveer 75 zwemmers voor iedere categorie, om het veilig en overzichtelijk te houden." Angelique: "Iedereen is welkom, allen zwemmen gelijk op, mannen, vrouwen, recreanten en geoefende atleten. Wie vijftien jaar of jonger is moet wel lid te zijn van een zwemclub, of een meerderjarige begeleider meenemen. Wat we vaak horen, vooral van Ulftenaren is dat ze het erg leuk zouden vinden deel te nemen, maar denken dat alleen maar 'profi's' meedoen. Terwijl het juist voor iedereen bedoeld is. Dat is juist zo leuk, een gemêleerde groep! We willen juist niet met allerlei regels, officials en scheidsrechters werken. Net de zwemvierdaagse, maar dan stoerder, met meer uitdaging." Vlassio: "Wie is hier niet groot geworden, aan of in de Oude IJssel? Men kan zo op eigen niveau zwemmen, of dat nu op de rug is, of met een schoolslag!"


www.zwemtochtoudeijssel.nl