Vergaderzaal versierd tijdens de Prokkelweek
Vergaderzaal versierd tijdens de Prokkelweek Freddy van Dijken

Bijeenkomst Ik zie, ik voel, wat jij ervaart ?!

MONTFERLAND - Ik zie, ik voel, wat jij ervaart was de titel van deze Prokkel die georganiseerd werd op 7 juni door het Sociaal team van de gemeente Montferland in samenwerking met Estinea. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder.

Raadsleden van de gemeente Montferland waren uitgenodigd om een dagdeel mee te lopen met mensen met een beperking. Op deze manier zien, voelen en ervaren de nieuwe raadsleden wat het betekent om met een beperking te moeten leven. Helaas had alleen D66-raadslid Freddy van Dijken gehoor gegeven aan de uitnodiging. Gelukkig waren er wel enkele afdelingshoofden aanwezig, naast de gemeentesecretaris en wethouder van Leeuwen. Zij lieten zich informeren, maar zij mocht vooral ervaren wat het is om een handicap te hebben. Geblinddoekt mochten zij de weg naar de uitgang vinden met behulp van een stok. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Ook werd er een spel gespeeld. Doe je mee?’ is een spel ontwikkeld voor mensen met een lichte handicap en hun omgeving. Aan de hand van vragen, stellingen, opdrachten en foto’s gaan we lichtvoetig een gesprek aan over de kwaliteit van leven.

Tijdens de ochtend werd ook een film vertoond van bezoeken die vier afdelingshoofden hebben afgelegd bij vier verschillende Prokkelaars. De filmopname werd gemaakt door het Movie Team van Estinea. De film gaf een mooi beeld van het dagelijks leven van mensen met een beperking en waar ze tegenaan lopen. Wat indruk maakte was het verhaal van Marieke, die er uitziet als een normale jonge vrouw, maar door haar ziekte niet normaal kan functioneren. Ze wordt daardoor niet altijd begrepen als ze niet kan voldoen aan wat 'normaal' is. Ook met een visuele beperking kun je werken binnen een normaal bedrijf, bleek uit het verhaal van een medewerker van het bedrijf Kremer in ’s-Heerenberg. Heel bijzonder was het verhaal van de twintigjarige Lars. Lars zit in een rolstoel en kan niet praten, maar dankzij een computer kan hij met behulp van het bewegen van zijn ogen toch tekst schrijven en laten uitspreken. Op deze ochtend werd duidelijk dat je ondanks een handicap toch mee kunt doen in de samenleving, als je maar de juiste begeleiding en ondersteuning krijgt.