WK zonder Oranje

Het Oranjelegioen telde twee opmerkelijk uitgedoste supporters: de 'generaal' en de 'indiaan'. Telde want de generaal leeft niet meer, de indiaan is nog wel onder ons. Hoe zal hij zich voelen nu het Nederlands elftal niet meedoet aan het WK voetbal, dat morgen begint? Miserabel, denk ik, net als veel andere Oranje-supporters. Voor de tweede achtereenvolgende maal ontbreken 'onze jongens' op een groot toernooi.

Zonder Oranje is een WK of EK minder leuk. Het wij-gevoel ontbreekt. Net als de opwinding voor, de spanning tijdens en de ontlading na een wedstrijd. Geen adrenalineboost dus. Wat je ook mist, is de voorpret. De oranje gekleurde straten, de verhalen in de krant van maffe Oranjesupporters, de analyses op radio en tv, de gesprekken met vrienden en collega's over onze kansen, de opstelling, met welk systeem we moeten spelen, de kracht van de tegenstanders, et cetera.
Het is niet anders. Maar voor de voetballiefhebber, die zijn ziel en zaligheid niet ophangt aan Oranje, valt er de komende weken genoeg te genieten. Ik verheug me op het WK in Rusland. Wat de spanning altijd ten goede komt is om voor een wedstrijd een favoriet te kiezen. Zelf ga ik altijd voor de underdog. Als die dan wint is de lol des te groter. Zo heb ik met veel plezier de elftallen van IJsland en Wales op het vorige EK gevolgd. Geweldig hoe je, ondanks een beperkte technische bagage en de afwezigheid van vedettes, met een voorbeeldige teamgeest en grote inzet toch een eind kunt komen.
Terug naar Oranje. Ik wil geen doemdenker zijn maar de toekomst ziet er somber uit. Opvolgers voor Robben, Van Persie en Schneijder, de gouden generatie, zijn niet voorhanden. Wijnaldum, Van Dijk en Promes kunnen aardig ballen maar ze halen niet het niveau van genoemd supertrio.
Wat ook zorgen baart is de trend dat Nederlandse voetballers op steeds jongere leeftijd naar het buitenland vertrekken. Zo ziet het ernaar uit dat Justin Kluivert (AS Roma) en Matthijs de Ligt binnenkort Ajax verlaten. Het grote geld lonkt, dat is begrijpelijk, maar voor hun ontwikkeling (en die van Oranje) is het een slechte zaak; ze belanden in het buitenland vaak op de reservebank.
Ook de nieuwe bondscoach is hier niet blij mee. Het vertrek van jonge, talentvolle spelers, zo liet Ronald Koeman onlangs weten, heeft een negatieve invloed op het niveau in de Eredivisie. Het is helaas een gegeven, de race met het buitenland, met name Engeland en Spanje, waar voetballers giga-salarissen verdienen, hebben we verloren. De hoop is gevestigd op een volgende generatie. In het verleden waren er ook niet meteen opvolgers voor Cruijff en Van Hanegem of Van Basten en Gullit.
Enfin, dat is verre toekomstmuziek, vanaf vrijdag focust deze jongen zich op het WK. Mijn steun gaat uit naar Belgiƫ, daarmee voelen wij Nederlanders ons toch het meest verwant. Dus het wordt de Brabanconne in plaats van het Wilhelmus. Hoe gaat dat volkslied ook al weer?