'Samen bouwen aan de toekomst.' Foto: Susan Wiendels
'Samen bouwen aan de toekomst.' Foto: Susan Wiendels Foto:

'Een mooie start, die smaakt naar meer'

Veertig jongeren creëren hun ideale Montferland
in Innovatie Lab

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Als die vlieger opgaat, zit het wel snor met de gemeente Montferland. Veertig jongeren deelden tijdens het interactieve media-event 'Creating the Future' in het gemeentehuis hun dromen, uitdagingen en ambities in 'hun' ideale Montferland.

"Een mooie start, die smaakt naar meer", blikt wethouder Ruth Mijnen terug op de twee avonden. Middelbare scholieren, studenten, starters op de arbeidsmarkt, allemaal waren ze op 6 en 7 juni vertegenwoordigd. Op woensdag de leeftijdscategorie 15 tot en met 22 jaar, een dag later de jongeren tot 30 jaar. Het doel van de bijeenkomsten voor de gemeente: erachter komen wat de jeugd belangrijk vindt. "Wil je een toekomstbestendig Montferland bouwen, dan zul je de ideeën van de jeugd mee moeten nemen in je beleidsplannen voor de langere termijn", aldus de wethouder. Daarom richtte Montferland recent het Jongeren Innovatie Lab op. Binnen dit Lab doet het Bureau Bright Dynamics in opdracht van de gemeente onderzoek naar de behoefte van de jeugd van tegenwoordig. De uitkomsten van de avonden vormen samen met een online-enquete belangrijke informatie voor de beleidsmakers in de gemeente. Daarnaast ziet Ruth Mijnen de avonden als startpunt van een duurzame relatie tussen bestuurders en jonge inwoners in Montferland, ze wil nadrukkelijk met deze doelgroep in gesprek blijven. In welk vat die dialoog straks wordt gegoten, weet ze nog niet. Tijdens de avonden viel de term dreamteam, een soort sparringpartner van enthousiaste jongeren, waarvoor opvallend veel animo was. Maar Mijnen denkt niet zozeer in een jongerenraad of ander instituut. "Daar moeten we een creatieve invulling aan gaan geven. Het is belangrijk in contact te blijven, want hoewel jongeren veel met hun smartphone bezig zijn, stellen ze face to face contact wél op prijs bleek vandaag en gisteren."
Een ander opvallend item dat hoog scoorde was rust en natuur. En niet alleen bij Ido uit Braamt, die buiten wonen gewend is. Andere zaken die op beide avonden duidelijk als belangrijk naar voren kwamen: betaalbare woningen, duurzaamheid, beter openbaar vervoer en vrees voor uitholling van de kleine kernen.
In het oog sprong ook het gemis aan saamhorigheid tussen de kernen. 'De bult' is een brug te ver voor jongeren om van Didam naar 's-Heerenberg te gaan en andersom. "Misschien grensoverstijgende activiteiten organiseren?", opperde een jongere. Lindy Ward van Bright Dynamics deelt het enthousiasme van Ruth Mijnen. "Het was een mooie mengeling van jongeren. In leeftijd, maar ook in opleiding. Als ik zag hoe respectvol ze met elkaar omgingen en welke verbinding ontstond, daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen. Ze denken goed na over hun toekomst en met name de oudere jongeren zien alles in een breder perspectief. Ik ben er echt door ontroerd."


Beplantingsproject Stokkum

STOKKUM - Inwoners van het buitengebied van Stokkum die graag hoogstamfruitbomen of een vogelbosje op hun perceel willen of een fraaie haag met streekeigen bomen of struiken kunnen naar de informatiebijeenkomst van het beplantingsproject 'Stokkum in het Groen'. Deze is op donderdag 28 juni in de Düffels Möll aan de Molenberg 9 in Stokkum. De bijeenkomst start om 20.00 uur, de koffie staat om 19.45 uur klaar. Dan hoort men hoe men mee kan doen en wat de 'spelregels' zijn.

Met het project 'Stokkum in het Groen' wordt dit jaar, de inwoners van het buitengebied van Stokkum, op een eenvoudige manier de mogelijkheid aangeboden om met subsidie-mogelijkheden zowel grote als kleine landschappelijke groenelementen te realiseren op het erf, perceel of daarbuiten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van gemeente Montferland en de provincie Gelderland.

Informatiebijeenkomst
Op de informatiebijeenkomst op 28 juni vertelt een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) meer over het project. Daarnaast komt het landschap van Stokkum aan de orde, welke beplanting hier thuishoort en hoe bewoners hun erf zelf aantrekkelijker kunnen maken voor dieren zoals vogels en vlinders. Tijdens de informatieavond wordt ook op ingegaan op de mogelijkheden voor het realiseren van kruidenrijke akkerranden.

Tijdens of na de informatieavond kan men zich hiervoor aanmelden. Na aanmelding krijgt men een vrijblijvend bezoek van de adviseur. Tijdens dit bezoek kan men de beplantingswensen voorleggen aan de adviseur om daarna samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor het eigen erf of terrein. In het komende plantseizoen doet SLG een gezamenlijke bestelling van plantmateriaal. Op een feestelijke uitdeeldag ontvangen deelnemers de bomen en de struiken. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. Zo hopen ze met elkaar te kunnen genieten van een groen en aantrekkelijk Stokkum.

Wie belangstelling heeft voor 'Stokkum in het Groen' of meer informatie wil kan zich aanmelden via www.landschapsbeheergelderland.nl. Of neem contact op Christien van der Zwart van SLG via 026-3537444 of c.vanderzwart@landschapsbeheergelderland.nl.

Dit beplantingsproject is een van de wensen van bewoners, voortkomend uit de bewonersprocessen Levend Landschap in Stokkum.