Over the Rhine brengt prachtige melodieën en dito teksten, volgens programmeur Gerco Mons, één van de hoogtepunten komend seizoen. Foto: PR
Over the Rhine brengt prachtige melodieën en dito teksten, volgens programmeur Gerco Mons, één van de hoogtepunten komend seizoen. Foto: PR Foto:

Muzikaal vuurwerk in Het Nieuwe Dijkhuis

DOETINCHEM - Het derde seizoen van inspiratiecentrum Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem wordt internationaler dan ooit. Met Afrikaanse ritmes, gypsy gitaren, flamenco, singer-songwriters uit Amerika, Ierland en Nederland, beatboxers en klassieke muziek.

Het is Het Nieuwe Dijkhuis gelukt om weer prachtige muziek naar Doetinchem te halen: Tangarine, VanWijck, de gebroeders Stochelo & Mozes Rosenberg, het orkest Ars Musica, Over the Rhine, Kieran Goss en nog veel meer. "Muziek om de vingers bij af te likken", verzekert programmeur Gerco Mons van Het Nieuwe Dijkhuis.
Zoals elk jaar zorgt het inspiratiecentrum voor een spetterende opening van het seizoen. Dit keer wordt op zaterdag 29 september begonnen met een stomende mix van Afrikaanse ritmes en gypsy-gitaren. Manouche Nouveau oftewel African Gypsy swingt, grooved, spettert en kent een bijzondere ritmiek. Een samenspel van drie gitaristen; gypsy jazz giant Paulus Schäfer, moderne jazzvirtuoos Jan Kuiper en groovemaster op de gitaarbas Digmon Roovers. De ritmesectie wordt gevormd door drie verbazingwekkende Afrikaanse percussionisten: Mousse Pathe MBaye en Pape Seck uit Senegal, en uit Mali Dramane Diarra die de mysterieuze klanken van de Afrikaanse harp creëert: De Kora. Muziek vol passie en soul.
"We hebben geprobeerd te zorgen voor een veelzijdig, maar kwalitatief hoogstaand programma", vertelt een enthousiaste programmeur Gerco Mons van het Nieuwe Dijkhuis. ,,We hebben echter niet alleen naar kwaliteit gekeken. Voor ons is de inhoud misschien wel net zo belangrijk. Wat voor verhaal heeft de artiest te vertellen met zijn of haar muziek? We zoeken naar een boodschap van verbinding, van acceptatie, van liefde."
Dat die boodschap belangrijk is, blijkt ook uit het sociale programma van Het Nieuwe Dijkhuis. Per voorstelling worden 20 tot 30 tickets gratis weggegeven aan bijzondere doelgroepen. Van bezoekers van de kledingbank tot vrijwilligers van het ziekenhuis; van mantelzorgers tot veteranen. Mons: "Dat doen we inderdaad heel bewust. We bieden een avondje uit aan mensen met een veel te krappe beurs en aan mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de Achterhoekse samenleving. Als een welgemeend dank-je-wel."
Bijzonder dit jaar is ook de Beat Box Battle op 5 januari, mede georganiseerd door de misschien wel beste beatboxer van Europa, Bart Voogt uit Doetinchem. Uit het hele land komen die dag beatboxers naar het Nieuwe Dijkhuis om met elkaar de strijd aan te binden. Voor deze gelegenheid wordt een deel van de banken uit de grote zaal gehaald om een arena te creëren. "Dat wordt echt tof", verzekert Mons. ,"Wat die gasten uit hun monden kunnen toveren, is ronduit bizar. Geweldige sounds en beats."
Waar kijkt de programmeur zelf het meeste naar uit? "Dat vind ik een hele lastige vraag. We vinden het met z'n allen elke keer weer een bijzonder avontuur om onze gasten een toffe avond te bezorgen. Als ik onze gastheer Paul Gerritsen bezig zie. Met hoeveel passie hij bezig is met het bedienen, nee verzorgen van de gasten. Daar geniet ik misschien nog wel het meeste van. Maar goed, als ik per se één artiest moet noemen, dan is dat Over the Rhine. Prachtige melodieën en teksten. Ik heb ze 25 jaar geleden voor het eerst gezien op een festival en sindsdien ben ik groot fan. Dat het gelukt is Over the Rhine naar Doetinchem te halen, daar word ik wel een beetje stil van."
Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd aan de Burg. Van Nispenstraat 21. Kaarten zijn te koop via de website: www.hetnieuwedijkhuis.nl. Daar is ook meer informatie verkrijgbaar over de organisatie en het bijzondere gebouw.

Het programma voor het seizoen 2018 – 2019 ziet er als volgt uit: 29 september, African Gypsy; 19 oktober, Pieta Brown; 3 november, Flamenco door Rubia Moreno; 10 november, Over the Rhine; 17 november, Stephan Fearing met lokaal talent Marise den Bakker; 12 december, hoogtepunten van the Messiah door Ars Musica; 5 januari, Beat Box Battles; 26 januari, Kieran Goss & Annie Kinshella; 2 februari, Tangarine; 9 februari, Stochello en Moses Rosenberg; 16 februari, Tim Zingt; 9 maart, G-Roots black gospel; 16 maart, VanWijck; 13 april, Pharis & Jason Romero.