Het Nederlands Symfonie Project staat onder leiding van Pim Cuijpers. Foto: Sander van der Linde
Het Nederlands Symfonie Project staat onder leiding van Pim Cuijpers. Foto: Sander van der Linde Foto:

Nederlands Symfonie Project repeteert in Ludgercollege

DOETINCHEM - Het Nederlands Symfonie Project (NeSP) beleeft deze maand zijn zesde editie met het uitvoeren van een 20ste eeuws programma binnen het thema 'Isolement'. Dat gebeurt op 24 augustus in Arnhem en op 25 augustus in Amsterdam. Maar op 23 augustus is er een openbare en vrij toegankelijke repetitie, in het Ludgercollege in Doetinchem.

Onder leiding van Pim Cuijpers speelt het orkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten uit heel het land, Hendrik Andriessens' Ricercare. Dansstudenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem verbeelden hier in hun eigen choreografie het isolement. Daarna soleert Ramon van Engelenhoven – winnaar van de Young Pianist Foundation (2015) – in het zelden uitgevoerde Vierde Pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Ramon soleerde onder andere bij Valery Gergiev. Na de pauze klinkt de Vijfde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Het verbindende element binnen het thema is een speciaal door prominent dichteres Florence Tonk geschreven gedicht. Voor elk stuk zal een deel hieruit worden voorgedragen. De componisten van de werken leefden in hun eigen isolement. Zo werd de muziek van Andriessen in de oorlog verbannen, omdat hij niet wilde plaatsnemen in de Cultuurkamer, Rachmaninov verhuisde naar Amerika om nooit meer terug te keren en ook Sjostakovitsj had een moeilijke relatie met de machthebbenden in Rusland.

De openbare repetitie op 23 augustus in het Ludgercollege is vrij toegankelijk, al wordt een vrije gift ter (noodzakelijke) ondersteuning zeer gewaardeerd. De deuren openen om 18:30 uur, aanvang concert om 19:30 uur. Het aantal toeschouwers is beperkt, dus op tijd komen voorkomt teleurstelling.
Op 24 augustus speelt NeSP in de Eusebiuskerk in Arnhem (deuren open 19.30 uur, aanvang concert 20.15 uur). Op 25 augustus sluit NeSP traditiegetrouw af in Amsterdam, ditmaal in de Duif (deuren open 19.30 uur aanvang concert 20.15 uur). Musicoloog Hidde Bekkers geeft dagelijks een inleiding tot het programma. Kaartverkoop voor de concerten via de website.


nederlandssymfonieproject.nl