Annie Seegers-Engelbarts (r) met haar zoon en schoondochter. Foto: Stadsmuseum Bergh
Annie Seegers-Engelbarts (r) met haar zoon en schoondochter. Foto: Stadsmuseum Bergh Foto:

Expositie in Stadsmuseum Bergh

's-HEERENBERG - In het kader van open monumentendag is op zondag 9 september in het Stadsmuseum Bergh een nieuwe expositie van start gegaan. Sinds vorig jaar juli is het museum gevestigd in het Joannes Van Esserenhuis, één van de prachtige monumenten die 's-Heerenberg rijk is.

Hier waren in vroegere tijden de kleuterschool, huishoudschool, KJC, KJV, gidsen en verkenners gehuisvest. Het museum heeft over deze tijd mooie voorwerpen verzameld en oude foto's uitvergroot en tentoongesteld. Naast de foto's liggen lijsten, waarop de namen staan van de oud-leerlingen. Het museum probeert deze lijsten compleet te maken en alle namen te achterhalen. De opening werd verricht door Annie Seegers Engelbarts, die zelf veel voorwerpen, verhalen en foto's heeft ingebracht, waaronder een prachtige jurk, die zij zelf nog gedragen heeft als leidster van de gidsen.

Er staat een oude schoolbank waar bezoekers plaats kunnen nemen en mag proberen met kroontjespen en inkt te schrijven, zoals vroeger werd geleerd. In een schoolschrift zijn de verhalen van oud-leerlingen, gidsen en verkenners over deze oude tijden opgetekend; zo kan men zelf ook herinneringen ophalen.

Tijdens de opening was heel toevallig heer Van Uhm uit Bemmel met zijn familie aanwezig. Het Joannes van Esserenhuis was het geboortehuis van zijn moeder 'Bernadientje'. Haar ouders waren de laatste bewoners alvorens het huis in 1919 aan de r.K.-parochie werd verkocht. De expositie is nog tot eind oktober 2018 te bezoeken in het Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 in 's-Heerenberg."


Agnes Verschuur organiseert twee concerten voor Bergh in het Zadel

's-HEERENBERG – In oktober en november organiseert Agnes Verschuur weer twee concerten ten bate van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Donderdag 11 oktober komen The Quiggs weer naar Grandcafé De Snor en op woensdag 28 november komt de band Other Roads.

The Quiggs. een Schots/Deens echtpaar, toert momenteel door Nederland, Duitsland en Denemarken en deelt een grote passie voor de traditie van folksongs. Stephen is al heel lang werkzaam in de Schotse folk-wereld, en heeft onder andere deel uitgemaakt van de legendarische band The McCalmans, die in 2010 nog een concert gaf in kasteel Huis Bergh.
Pernille, van oorsprong een Deense, zingt al vanaf dat ze een klein meisje was, en deed zangervaring op in de folkscene in Dublin. Ze componeert ook zelf en er zullen tijdens het concert ongetwijfeld nummers van haar te beluisteren zijn. Hun fijne close-harmony, maar ook de solo gezongen nummers zijn vrij van enige show: puur is bij The Quiggs het sleutelwoord. De songs worden - vaak door Stephen - met zijn karakteristieke droge humor aan elkaar gepraat, alhoewel Pernille zich zeker niet onbetuigd zal laten.
Kortom: mooie Schotse en Ierse traditionals, afgewisseld met eigen werk, maken van een avond met The Quiggs altijd weer iets bijzonders.

Ook de Britse band Other Roads komt weer naar 's-Heerenberg. Zij zijn gewoon niet meer weg te denken uit een concertserie voor Bergh in het Zadel.
Dit stel rasmuzikanten speelt veel zelf gecomponeerd werk, maar ook nummers uit hun tijd met de helaas veel te vroeg overleden John Wright. Leadsinger/frontman Pete Abbott en Dave Walmisley zijn de componisten van het trio, terwijl de Schot Gregor Borland tekent voor de muzikale arrangementen.
De heren bespelen diverse gitaren, fiddle en bouzouki. Er bestaat een geweldige chemie tussen de heren, die zich uit in het met veel plezier spelen en de fijne interactie met het publiek. Voor de steeds groter wordende schare fans is dit niets nieuws, maar mocht men de mannen van Other Roads nog nooit hebben gehoord, kom dan voorál eens luisteren.

Voor beide concerten geldt dat ze worden gehouden bij Grandcafé De Snor, Molenstraat 2 in 's-Heerenberg, vanaf 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren bij Agnes Verschuur, tel. 06-20773469 of via akkie.v@hotmail.com. Na aftrek van de kosten gaat de opbrengst van beide concerten naar Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding.

De opbrengsten van de concerten zijn voor Bergh in het Zadel. Foto: PR