Reinier van den Berg over klimaat en duurzaamheid

VRAGENDER - Op uitnodiging van Vragender Coöperatief Energie Neutraal (VCEN) komt Reinier van den Berg naar Vragender. Deze langstpresenterende weerman van Nederland weet uitermate boeiend te vertellen over het weer, klimaatverandering en duurzaamheid.

Reinier begon in 1986 na een studie aan de Universiteit van Wageningen bij Meteo Consult. Tot voor kort was hij vooral bekend als weerman van onder andere RTL en Omroep Gelderland. Dat deed hij 32 jaar. Reinier is uiterst veelzijdig. Hij schreef diverse boeken, presenteerde het wetenschappelijke tv-programma Galileo maar organiseerde ook uiterst succesvolle tornadojachten (Tornado Alley) in het middenwesten van de Verenigde Staten. Daarnaast is hij ook betrokken bij een windmolenpark op zee en werkt momenteel aan de opstart van de PyrOil Group. Deze organisatie heeft een techniek ontwikkeld om plastic afval om te zetten in duurzame olie.

Maandag 16 april is Reinier van den Berg te gast bij café Overkamp in Vragender. Aanvang 20.30 uur. Iedereen is van harte welkom.


Erfmarkt Varsseveld

VARSSEVELD - Boerderij 'Maandag' staat op zaterdag 14 april in het teken van de Erfmarkt. Er is van alles te doen, te zien, te koop en te beleven. Bezoekers kunnen heerlijk snuffelen tussen een veelvoud aan producten op een zeer divers gebied. Op de rommelmarkt op het boerenerf wordt van alles te koop aangeboden, van potten en pannen tot elpees en boeken, van antieke spulletjes tot fietsen en tuinmeubelen, van gereedschap tot kunst en kitsch artikelen, speelgoed, meubelen en curiosa.

De entree is gratis en de koffie staat klaar. De Erfmarkt wordt gehouden bij boerderij 'Maandag', Rademakersbroek 1 in Varsseveld van 10.00 tot 13.00 uur. Dansgroepen 'De Klepperklumpkes' en 'De Vier Winden' tekenen voor de organisatie van deze rommelmarkt op het erf van boerderij 'Maandag'. Bij slecht weer gaat de Erfmarkt niet door.


Saman Rash exposeert bij Gallerie Lodiek

LICHTENVOORDE / AALTEN - De Kurdische Saman Rash kwam op zijn vijfentwintigste naar Nederland en woont en werkt momenteel in Aalten. In Kurdistan bezocht hij de kunstacademie en kwam daar in aanraking met het Expressionisme. Saman raakte geïnspireerd door onder andere Edvard Munch en Paul Klee, deze invloeden zijn terug te zien in zijn werk.

Saman: "Ik ben nooit gestopt met het maken van kunst, het loopt als een rode draad door mijn leven. Ik haal inspiratie uit mijn alledaagse leven maar ook uit mijn leven in Iraq. Ook mijn lieve hond Tyson, die altijd aan mijn zijde is, is daarbij een grote hulp. Zo ontstonden meerdere zelfportretten, die ik soms combineer met 'n stilleven, dames die voor me poseerden of van mijn hond Tyson."

De afgelopen drie jaar werd Saman uitgenodigd om mee te doen aan Septemberkunst in Aalten, een project waarbij kunstenaars hun werk exposeren in hun atelier of in Samans geval zijn woonkamer. Het werk van Saman Rash is van 22 april tot en met 27 mei te zien bij '' Kunst zonder Beperkingen' van Galerie Lodiek. De galerie is gevestigd bij Den Diek. Zie voor verdere informatie en openingstijden: facebook.com/galerielodiek.