Een grutto. Foto: Jos Korenromp
Een grutto. Foto: Jos Korenromp Foto:

Het Beltrumse Veld en Noordijker Veld worden weidevogelgebied

REGIO - Door belangrijke financiële injecties van overheid en provincie wordt dit voorjaar een start gemaakt met de uitvoering van een aantal belangrijke stappen voor behoud van akker- en weidevogels. De uitvoering ervan is in handen gegeven van diverse particuliere- en agrarische natuurverenigingen. Het Beltrumse Veld, en het Noordijker Veld worden een weidevogelgebied.

Dit houdt in, dat er aan grondeigenaren meerdere (financiële) mogelijkheden worden geboden om de kwetsbare bodembroeders meer kans te geven om te kunnen overleven. Soorten als grutto, kievit, tureluur, wulp, scholekster, gele kwikstaart en veldleeuwerik zijn er nog maar hebben het moeilijk.

Inzet van drones
Ook de techniek doet zijn intrede in de weidevogelbescherming. Tijdens het broedseizoen worden op dit moment dronepiloten opgeleid zodat met een drone met warmtebeeldcamera broedende vogels en zelfs kuikens opgespoord en zo beschermd kunnen worden. Er hoeft bij deze methode bij het opsporen van de nesten of kuikens door vrijwilligers geen geurspoor te worden achtergelaten, zodat roofdieren als vos en marterachtigen minder kans krijgen de nesten te vinden. De resultaten van de drone kunnen worden omgezet naar de coördinaten in een GPS-systeem en worden zodanig verwerkt, dat tijdens het bewerken van het land via een app de bestuurder van het landbouwwerktuig kan worden gewaarschuwd dat er nesten in de buurt zijn.

De Weidevogelvereniging probeert (hobby-)boeren en andere grondeigenaren die bereid zijn maatregelen te nemen die voor de akker- en weidevogels in het voorjaar ideaal zijn, zodat de kuikens de kans krijgen vliegvlug te worden. Er zijn in ons land inmiddels circa 90 weidevogelboerderijen, waarvan de meeste in het noorden van het land. Een aantal Achterhoekse grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan bijvoorbeeld plas-dras gebieden en kruidenrijke stroken met als doel voedselrijke akkers en/of weilanden te creëren om zo kieviten te lokken. In hun kielzog liften andere soorten mee, waardoor een zo rijk mogelijk soortenaantal wordt bereikt. De Weidevogelvereniging komt graag in contact met grondeigenaren die iets extra's willen doen zodat deze vogels behouden blijven voor het Achterhoekse landschap. weidevogelvereniging.achterhoek@outlook.com

Een badderende kievit. Foto: Jos Korenromp