Ook de gemeente Oost Gelre zal  windmolens moeten plaatsen om duurzame energie op te kunnen wekken. foto: Kyra Broshuis
Ook de gemeente Oost Gelre zal windmolens moeten plaatsen om duurzame energie op te kunnen wekken. foto: Kyra Broshuis Foto:

Gemeente stelt regisseur energietransitie aan

LICHTENVOORDE- Om de landelijke ontwikkelingen op het gebied van regionale energietransitie te kunnen blijven faciliteren en implementeren, stelt de gemeente Oost Gelre een regionaal programmaregisseur energietransitie aan.

Door Kyra Broshuis

Overstappen naar duurzame energiebronnen
Energietransitie is een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, naar volledig duurzame energiebronnen als zonne- en windenenergie over te stappen. Volgens dit plan moet Nederland in 2020 een van de duurzaamste landen van Europa zijn. Uiteraard zijn er ook regels voor de gemeenten. De gemeente Oost Gelre heeft daarom een uitvoeringsagenda opgesteld, zodat de bijbehorende projecten op tijd en op de juiste manier worden uitgevoerd. Bij de verschillende projecten wordt samengewerkt met burgers, bedrijven en maatschappelijke partners.

Diverse projecten
De Achterhoek moet in 2030 20% besparen op elektriciteit ten opzichte van 2012 en 55% op gas. Om de benodigde energie op de te wekken zijn voor de Achterhoek in 2030 de volgende installaties nodig: 138 windmolens, 958 zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken, 355 zonneparken, 69 biomassa-installaties en 35 biovergistingsinstallaties. De gemeente Oost Gelre heeft een aantal projecten op stapel staan om aan de eisen te kunnen voldoen. Het gaat daarbij om energiebesparing en –opwekking voor huishoudens, zoals het VerduurSaam Energieloket en de subsidieverordening voor het verduurzamen van woningen. Voor het bedrijfsleven is een apart plan van aanpak geschreven. Voor grootschalige hernieuwbare energieopwekking is een aantal projecten opgestart zoals de bioraffinage RMS, het Solarpark Laarberg en de Energiecoöperaties in Zieuwent, Vragender en Groenlo.

Strategisch plan
Om de landelijke ontwikkelingen bij te houden is er nu dus voor acht maanden een regisseur aangesteld, zo legt wethouder René Hoijtink uit. "Om de gestelde doelen te behalen, hebben we iemand nodig die het strategische plan goed kan uitvoeren. Samen met de andere Achterhoekse gemeenten waar we mee samenwerken en het waterschap Rijn en IJssel, hebben we voor acht maanden een professional aangesteld. De financiering van deze aanstelling komt uit het bestaande budget voor duurzaamheid."


Mantelzorgcafé Oost Gelre

LICHTENVOORDE - Op dinsdagmiddag 24 april is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 'Hotel Restaurant 't Zwaantje', Zieuwentseweg 1 te Lichtenvoorde van 14.00 – 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan. Praten kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen u maar al te goed. Maandelijks bent u van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Meer weten? vithulpbijmantelzorg.nl, bel (0544) 82 00 00 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.