Onderscheidend

De vertrekkende gemeenteraadsleden hebben een gemeentelijke onderscheiding gekregen. Behalve Alfred Wopereis, want die had er al een. Blijkbaar kun je geen twee gemeentelijke onderscheidingen krijgen, althans niet van een en dezelfde gemeente. Eén lintje per persoon.

Twee vertrekkende gemeentelijke parlementariërs hebben ook nog eens een koninklijke onderscheiding gekregen. Geen lintje maar een lint. Het is ze gegund, zeker als ze ook echt onderscheidend zijn geweest.

Want het is, denk ik, best zwaar werk. Je krijgt allerlei kritiek over je heen. Van Grolse windbuilen en Lichtenvoordse stenengooiers. Soms van niveau borrelpraat van mensen die bier drinken.
Je krijgt ervan langs op Facebook, Twitter en andere digitale dorpspompen.
Je staat in een relatief kleine gemeente dicht bij het volk dat geregeerd moet worden, daarmee ben je eerder vatbaar voor belangenverstrengeling. Degene die een vergunning wil voor een schuurbrouwerij of een leeuwenkooi in zijn tuin zit misschien wel bij jou (u) in het voetbalteam.

En dan heb je hier gelukkig (nog) geen Brabantse, laat staan Mexicaanse toestanden. Met intimidatie en zelfs geweld tegen democratische bestuurders.

Onaanvaardbaar, democraten aller landen!
Minstens zo onaanvaardbaar als die commercial waarin René Froger op zoek is naar een multifocaaaaale bril.

En de vergoeding als raadslid is niet slecht maar ook weer niet om over naar huis te appen of te sms'en.
De vergoeding voor René Froger voor die commercial is vast een stuk hoger.

Ik heb bij de zijweg het idee dat die spot elke tien minuten wel ergens te zien en/of te horen is. Ik zou bijna zelf slechthorend of slechtziend willen worden om er zo minder van mee te krijgen.

Slechtziend ben ik trouwens als enigszins. Zonder bril zou ik dit stukje niet kunnen maken.
Voor sommigen is dat misschien een reden om hem af te trekken.
Zelf kan ik hem niet aftrekken bij de fiscus. En een vergoeding door de verzekeraar, vergeet het maar.

Maar goed, door die bril kan ik de kleine letters wel goed onderscheiden.
En dan zie ik in die kleine letters dat als een gemeente meer dan 30.000 inwoners heeft, het aantal gemeenteraadsleden 23 is, 2 meer dan Oost Gelre nu heeft. Met twee raadsleden meer zijn de taken toch wat beter verdeeld.

Dus gemeentebewoners: help mee van 21 naar 23 te groeien (ik heb het nog steeds over de grootte van de gemeenteraad). This is the moment.