Een van de sprekers over energietransitie in Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis
Een van de sprekers over energietransitie in Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Startbijeenkomst Energietransitie met ondernemers uit Oost Gelre

GROENLO - Woensdagavond waren ondernemers uit Oost Gelre bijeen in De Mattelier voor de startbijeenkomst Energietransitie. En daar bleek dat het echt menens wordt met de energiedoelen. In 2030 moet de Achterhoek energieneutraal zijn, zoals dat heet. Dus evenveel produceren als bezuinigen. Diverse sprekers wezen woensdagavond op de kansen die er op dit moment ook voor de ondernemers op dit gebied liggen.

Door Ferry Broshuis

Duurzaam ondernemen, dat wordt de doelstelling waarbij je minder verspilling en minder energiekosten hebt en daardoor een sterkere concurrentiepositie kunt innemen. En je krijgt op die manier meer klantwaarde en meer bedrijfswaarde.
Je kunt ook met energiebesparing en schone energie economische doelen halen. Daar bestaat nog vaak breed misverstand over.
Om de situatie waarin je bedrijf verkeert goed in kaart en in beeld te brengen, kun je gratis een scan laten uitvoeren en weten je waar je staat en welke stappen er moeten worden genomen. Na Doetinchem en de pilot Berkelland is nu Oost Gelre aan zet.

Sprekers
Suzan Hofs, onder meer een bekend communicatieadviseur in de Achterhoek, zorgde woensdagvond voor een vlekkeloos verloop van de avond. Zoals gezegd waren er diverse sprekers. Daaronder ook wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. Hij bracht nog in herinnering dat in 2009 al het zogenoemde 'akkoord van Groenlo' was gesloten en dat daarmee in feite de stap naar de energiebesparingsdoelen in gang werd gezet. Hij wees er ook op dat Oost Gelre zelf ook energiebeperkende maatregelen neemt, zoals de zonnepanelen op het gloednieuwe sociaal-cultureel centrum De Mattelier en bijvoorbeeld ook bij de verbouw en uitbreiding van het gemeentehuis in Lichtenvoorde.
Dan was er Laurens Grashof, voorzitter van de IKGL (Industriƫle Kring Groenlo en Lichtenvoorde), die sprak over maatschappelijk verantwoord ondernemen en die onder meer zei dat gebruiken beter is dan verbruiken.
Ook Otto Willemsen, een trotse Achterhoeker zoals hij zelf zegt, schilderde de noodzaak en de doelen van de circulaire economie. Hij is een felle voorvechter van duurzaamheid.

Slagroom
Als slagroom op de taart trad op het eind de nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra op, die met een fantastisch en tot de verbeelding sprekend verhaal - doorspekt met humor en bijzondere wijsheden - de bezoekers op het spoor bracht naar een duurzamere samenleving. Hij vatte het zo kernachtig samen: 'Duurzaam stopt niet bij de eerste vier letters!'
Je moet steeds inventief blijven, niet de gevestigde organisaties en de gevestigde orde altijd geloven, maar ook je eigen doelen stellen. Hij zei zich soms een Sinterklaas te voelen, maar de echte Sint gaat naar huis en ik blijf, aldus Ruud Koornstra.
Hij bracht een zekere vervoering te weeg in de zaal, een mooie aanzet tot het overgaan naar een andere tijd.

Het bleek duidelijk dat ook in Oost Gelre een nieuwe weg wordt ingeslagen. We zullen de komende tijd nog veel over energietransitie en dergelijke horen.