Van geur naar stank ?

Wij zijn hier in de mooie Achterhoek wel wat gewend. Een beetje varkens- of koeienlucht, dat hoort bij het leven op het platteland en daar hebben we het hier niet over. Maar wat als geur wél stank wordt? Bij de verwerking van grote hoeveelheden mest is stankoverlast immers altijd een probleem. Gezien de schaalgrootte van de geplande RMS MEGAmestvergister op de Laarberg is stankoverlast in de wijde omgeving onvermijdelijk. Hier wordt immers een aanvoer van meer dan 100 mestvrachtwagens per dag verwacht.
Om stankoverlast te verminderen zijn er luchtfiltersystemen op de markt die worden toegepast in bijv. veehouderijen, slachthuizen etc. De ontwikkeling van luchtfiltersystemen is nog volop gaande en wordt zwaar gesubsidieerd. Helaas zijn er zelfs bij de laatste generatie van deze dure systemen ook weer grote gebreken geconstateerd. Bij een recent wetenschappelijk onderzoek is boven water gekomen dat deze zogenaamde luchtwassers niet naar behoren werken. Ze filteren in de praktijk veel minder stank en andere schadelijke stoffen dan de technische specificaties hebben aangegeven. Deze uitkomst heeft de overheid doen schrikken. Ook hier is er weer een heleboel subsidiegeld over de balk gegooid zonder dat het probleem is opgelost.
In het RMS MEGAmestvergisterplan is dit nieuwe type luchtwassersysteem ook voorzien. Gezien de nu al gekende problemen met deze luchtwassers en vooral met het oog op de grote hoeveelheden mest die RMS wil gaan verwerken, is dit voor ons natuurlijk een belangrijk aandachtspunt geweest in onze zienswijze (protest tegen de vergunning).
Een van de problemen bij stank is dat het heel moeilijk is om daar een objectieve mening over te vormen. Extreem gesteld, wat de een ervaart als aangenaam is voor de andere stank. Maar we durven toch wel te stellen dat verreweg de meeste mensen mestlucht als hinderlijk ervaren. Wij vragen ons dus af waarom er in de RMS-plannen geen apparatuur is voorzien om geur/stank te meten? Deze meetapparaten, ook wel geursnuffelpalen genoemd, worden toegepast in de industrie. Geursnuffelpalen leveren objectieve meetresultaten die gekoppeld kunnen worden aan binnenkomende klachten over stank.
In de praktijk worden klachten over geur en stank meestal niet erg serieus genomen. Dit probleem zou ondervangen kunnen worden door geursnuffelpalen te plaatsen. Uw neus is misschien niet erg objectief maar geursnuffelpalen zijn dat wel.
In de huidige richtlijnen van de overheid zijn geursnuffelpalen nog niet verplicht voor mestvergisters. En dan te bedenken dat er op meerdere plaatsen al mestvergisters werken waar jarenlange discussies met omwonenden gaande zijn over grote en schijnbaar niet op te lossen stankklachten (bijvoorbeeld in Bemmel, Den Dungen, Helmond, Veendam enz.).
Met het RMS-plan spreken we wel over een MEGAmestvergister die op deze schaalgrootte nog nooit eerder gerealiseerd is. Zijn de huidige richtlijnen van de overheid nog wel up-to-date, vragen wij ons dan logischerwijs af?
Een heel lastig verhaal wordt het als een mestvergister eenmaal draait en stankoverlast veroorzaakt. In de praktijk is de overheid dan meestal geneigd partij te kiezen voor de ondernemer. Of er wordt veel gedoogd of er worden vage beloften voor verbeteringen op termijn gedaan. De belangen van de burgers komen dan veelal op de tweede plaats.
Bovendien wordt handhaving gedaan door dezelfde overheidsdiensten die nu de goedkeuring moeten geven aan het RMS-plan. Hoe geloofwaardig is dat?

In onze voorgaande updates hebben wij u duidelijk gemaakt dat het RMS megamestvergisterplan stinkt en zeker niet alleen naar mest. De petitie die wij onlangs hebben aangeboden werd door meer dan 2100 inwoners getekend en deze groep medestanders groeit nog steeds. Desondanks hebben we tot nu toe geen enkele vorm van begrip noch support ontvangen vanuit de bestuurlijke hoek. Integendeel, onze lokale overheid verschuilt zich achter de provinciale overheid en die verschuilt zich weer achter de niet ter zake competente overheidsdiensten ODRN/ODA.

Als wij niet goed oppassen en de nodige tegenacties blijven ondernemen, dan gaan wij als burgers nog een hoge rekening betalen voor dit gebrek aan politieke moed.


megamestvergister
groenlonee.nl