Politiehond Tico springt naar de bal. Foto: Jos Betting
Politiehond Tico springt naar de bal. Foto: Jos Betting

'Politiehond trainen is niet voor watjes'

HARREVELD - De Harreveldse politiehondenvereniging leidt al sinds 1974 politiehonden op. Een pittige klus voor stoere hondenliefhebbers. Onlangs hebben ze een Mechelse Herder klaargestoomd voor het echte werk. Tico is in drie jaar tijd opgeleid tot een gecertificeerde politiehond.

Door Dinès Quist

Trotse eigenaar van Tico, Ferdinand Knippenborg, weet zijn Mechelse Herder te sturen waar hij wil. Een half woord is al genoeg om zijn pupil te laten zitten of liggen. Maar zoals een echte politiehond betaamt moet hij ook commando's opvolgen als: speuren, blaffen, aanvallen en bijten. En dat allemaal gecontroleerd en beheersd. "Niet voor niets komen er een paar jaar van intensieve training aan te pas om een hond al deze disciplines aan te leren," vertelt Ferdinand.

VOG Harreveld
De politiehondenvereniging in Harrelveld noemt zich 'VOG', Voor Ons Genoegen, wat inhoudt dat de clubleden vrijwillig honden opleiden. "We doen het voor ons genoegen," aldus Ferdinand. "Je moet het leuk vinden met honden te werken, heel gedreven en consequent zijn en het is niet voor watjes."

Twee keer per week komt de achtkoppige club bij elkaar om de honden te trainen. Iedereen heeft zijn eigen hond(en) waarmee hij werkt. "Zondagochtend verzamelen we bij het water, de honden weten al precies wat hun te doen staat. Op commando springen ze in het water, zwemmen snel naar de overkant en weer terug. Voor elke discipline is weer een ander commando. We leren ze begraven sleutels, of andere voorwerpen te vinden en op commando een fietser tot stilstand te krijgen of aan te vallen. En, wat soms nog het moeilijkste is, rustig naast zijn baas lopen. De honden hebben zoveel energie, ze staan te popelen om te werken."

Pakwerker
Maar ook als je geen viervoeter hebt, is er werk aan de winkel. Als pakwerker bijvoorbeeld. Deze klus is voor stoere bikkels. Je mag niet ouder zijn dan 45 jaar, je moet stevig in je schoenen staan en tegen een stootje kunnen. De pakwerker krijgt een beschermingspak van bijna 35 kilo aan, opgebouwd uit drie lagen leer en jute. In het veld krijgt de hond een commando en valt de pakwerker aan.

"De hond zit vol adrenaline en bijt op de aangeleerde plaats," vertelt Ferdinand. "Hij leert gefocust te blijven en zijn agressie onder controle te houden, terwijl hij de arm van de pakwerker tussen zijn kaken geklemd houdt. Er wordt veel lawaai gemaakt en met spullen rond gegooid, op deze manier wordt een rel gesimuleerd. Op commando laat de hond weer los. Dit is wat ze in hun werk bij de politie straks ook gaan meemaken, er wordt veel van de hond geëist."

Mooi werk
"Het is geweldig werk om een hond op te leiden. Zeker met onze club. We vullen elkaar goed aan en hebben een hoop ervaring in huis. "Iedereen bij VOG is ergens goed in, daarom kunnen we mooi opgeleide honden leveren. Elke hond heeft zijn eigen specialiteit. Je hebt gedreven types die goed zijn in boeven pakken, de iets geduldigere voor bijvoorbeeld surveillancewerk en je hebt honden met een enorme speurdrift." Ferdinand treurt niet als Tico verkocht wordt. "Dat is waar je het voor doet, een politiehond heeft zoveel energie, die wil aan het werk."

Bij interesse kan men contact opnemen via tico.vog@gmail.com.