De voormalige kleuterschool aan de Herman Harmsenstraat maakt plaats voor groen.
De voormalige kleuterschool aan de Herman Harmsenstraat maakt plaats voor groen. Foto: Kyra Broshuis

Voormalige kleuterschool wordt gesloopt

LICHTENVOORDE- De voormalige kleuterschool aan de Herman Harmsenstraat 11A in Lichtenvoorde wordt gesloopt. Dat is in elk geval het plan van de gemeente Oost Gelre. “We hebben overleg gevoerd met de buurt en langere tijd gezocht naar een passende functie voor dit gebouw. Die hebben we niet kunnen vinden”, zegt wethouder Marieke Frank.

Door Kyra Broshuis

Het gebouw heeft een tijdje dienst gedaan als huisvestingsplek voor asielzoekers maar staat nu leeg. “De plek wordt straks een gezamenlijke achtertuin voor de buurt. Verschillende buren hebben ook aangegeven een stukje grond te willen kopen om hun eigen tuin te vergroten. Het deel dat overblijft willen we graag groen maken. Er komen fruitbomen in te staan en een deel wordt ingericht als bloemenweide. Dat is goed voor de biodiversiteit. Ook is het straks een mooie plek om elkaar te ontmoeten.” De wethouder benadrukt dat de ruimte straks niet wordt afgesloten. “Nee, het wordt een openbaar gebied.”

In overleg met de buurt
Als de raad het voorstel goedkeurt, is het plan echter nog niet in kannen en kruiken. “We moeten eerst het vleermuisonderzoek daar afwachten”, zegt Frank. Vleermuizen zijn strikt beschermd volgens de Europese- en Nederlandse natuurwet- en regelgeving. Volgens de Flora- en Faunawet is het verplicht om bij de renovatie of afbraak van een gebouw te laten onderzoeken of er geen vleermuizen in het geding zijn. Mocht er geen vleermuisprobleem zijn, dan is de verwachting dat het groengebied aanstaand voorjaar klaar zal zijn. “De invulling gebeurt in samenspraak met de buurt”, zo zegt de wethouder.