Kyra Stortelaar draagt met trots het nieuwe vaandel. Foto: Annekée Cuppers
Kyra Stortelaar draagt met trots het nieuwe vaandel. Foto: Annekée Cuppers

Achterhoek-vaandel ingewijd tijdens corsotainment

LICHTENVOORDE - Het wijwater is amper opgedroogd maar trots gaat ie al voorop in de corso-optocht; het Achterhoek-vaandel. Bezoekers van het corsotainment, voorafgaand aan de start van het corso, hadden de primeur.

Door Annekée Cuppers

Na afloop van alle sprekers, waaronder burgemeester Bronsvoort, SBL-voorzitter Herman ter Haar en Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp, was het tijd voor een bijzonder moment, de onthulling van een nieuwe vendelvlag met daarop het ontwerp van de Achterhoekse vlag. Pastoor Ronald den Hartog was speciaal 'ingevlogen' om het nieuwe vaandel van de St. Switbertus in te zegen. Pastoor Den Hartog sprak van een mooie traditie waarbij hij weliswaar het vaandel inwijdde maar daarbij aangaf dat niet alleen de zegen werd afgeroepen over het vaandel maar des te meer over de mensen die door dit vaandel met elkaar worden verbonden.

Achterhoekse identiteit benadrukken
Vendelier Kyra Stottelaar had de eer het vaandel als eerste mee te mogen dragen in de optocht. Dit deed zij in de plaats van mede-schutterijlid Carmen Kroezen die helaas bij de ceremonie niet aanwezig kon zijn. Op zijn initiatief werd de stichting Pak An benaderd om mee te werken aan de ontwikkeling van het vaandel. Het vaandel zal behalve bij optredens van St. Switbertus meegaan met internationale vendelierstreffen om zo de Achterhoekse identiteit te benadrukken.


'Dahlia allemansbloem' onthuld

'Het was geen makkelijke klus'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De opening van het plakweekend van het Bloemencorso was dit jaar anders dan andere jaren. Hij vond plaats op donderdagavond 6 september in de Corsotuin aan de Richterslaan. De reden hiervoor was de onthulling van het kunstwerk 'Dahlia-allemansbloem' dat de tuin compleet maakte. Er kwamen veel bouwers op af en ook andere belangstellenden.

Helse klus
Herman ter Haar, voorzitter van het Bloemcorso, vertelt de toehoorders het verhaal van het ontstaan van de Corsotuin in 2015. Het is een ontwerp is van Rick Luttikholt. Rick won in 2016 ook de ontwerpstrijd van het kunstwerk dat onthuld wordt. Het was helse klus om het kunstwerk te maken. Een taak die Willy Pierik en Benny ten Have met kunde volbracht hebben. Het plaatsen had ook heel wat voeten in de aarde, maar de aanhouders van het Bloemencorso hebben gewonnen. Dan krijgt Rick het woord. Hij legt uit waar het beeld voor staat:"Het is een dahlia die ons corso symboliseert. Corsobouwers zijn allemaal heel verschillende soorten mensen en alleen samen kan je een wagen bouwen. De dahlia wordt bijeengehouden door vijf blokken die deze verschillende mensen symboliseren." Ter Haar vult aan: "Er zijn ook bladeren die buiten de blokken vallen. Die staan voor het out-of-the-box denken. Er is één punt in de tuin waarop je ziet dat de dahlia een dahlia is. Je moet om dat te vinden goed om het kunstwerk heenlopen."

Onmogelijke mogelijk
Burgemeester Bronsvoort onthult samen met Ter Haar het kunstwerk en spreekt daarna kort het publiek toe. Ze complimenteert het Bloemencorso en zegt dat het 'onmogelijke mogelijk is geworden'. Dan benoemt Ter Haar Willy Pierik tot vierde erelid van het Bloemencorso met een oorkonde en speldje en worden de overige betrokkenen bedankt. Benny ten Have (71) toont na afloop van de ceremonie vol trots de dahlia en de plekken die hij gelast heeft: "Het was geen makkelijke klus. Zeker niet de lage stukken. Ik ben ook de jongste niet meer. We zijn ongeveer anderhalve week bezig geweest in de hallen van Eeftink-Rensing. Ik ben blij dat het kunstwerk af is."

Benny ten Have, Rick Luttinkholt, Willy Pierik, Herman ter Haar en burgemeester Bronsvoort. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Het vaandel wordt op de vaandelstok geschoven. Foto: Annekée Cuppers
Kyra Stortelaar presenteert het vaandel voor de inzegening door pastoor Den Hartog. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Barbara Pavinati