Publieksprijs voor Eindbaas van 't Hooiland. Foto: Henri Walterbos
Publieksprijs voor Eindbaas van 't Hooiland. Foto: Henri Walterbos

Teeuws winnaar corso 2018,
Hooiland wint de publieksprijs

LICHTENVOORDE - "We kunnen geen dingen uit het juryrapport weglaten zonder dat dat de eerste plaats zou verraden dus daarom zeggen we het maar gewoon; Teeuws is de winnaar van het corso 2018!"

Door Annekée Cuppers

Als je een idee wilt krijgen van hoeveel mensen er in Lichtenvoorde meewerken aan de corsowagens, moet je op kermismaandag bij 't Zwaantje zijn. Het hangt er letterlijk 'met de bene uut'. Na diverse dankbetuigingen en eervolle vermeldingen volgen de uitslagen van de jeugdklasse, de figuratieprijs en de publieksprijs. Geen van de wagens kwam in aanmerking voor de innovatieprijs; de jury hoopt deze volgend jaar weer uit te kunnen reiken.

Dan is het eindelijk tijd voor de einduitslag. Bij iedere positie vermeldt Herman kort enkele punten uit het juryrapport. Tussendoor klinkt er in de zaal een geroezemoes; iedereen heeft wel een mening over de plek die de verschillende groepen ten deel is gevallen. Gevolgd door een indringend 'ssstt!!'. Bij de laatste twee plekken loopt de spanning op; wordt het Teeuws, die ook al met de figuratieprijs ging lopen of toch Zeskamp, de groep die afgelopen jaar helemaal van de grond af aan moest beginnen nadat hun tent in de januari-storm weggeblazen werd. Links en rechts klinken er geluiden dat het ze zo gegund zou zijn maar uiteraard moet de beste winnen. Herman laat de aanwezigen niet langer in spanning; Toccata und Fuge van Teeuws wint het Lichtenvoordse corso 2018 met 90 punten voorsprong op de nummer twee, Vlekkenloos van Zeskamp.


Paul Wieggers figureert zelf op wagen

Vervolg van de voorpagina

Verbluffend
Dan de achttien grote gevaartes. Ieder jaar is het weer verbluffend met welke vondsten ontwerpers en wagenbouwers mee voor de dag komen. 'Krantenkoppen' van Van Reedestraat opent de stoet Lichtenvoordse paradepaardjes met 'het laatste nieuws, het laatste nieuws' zoals acht jonge figuranten roepen, zwaaiend met kranten uit jaren zestig, alsof social media nooit bestaan heeft. Achtereenvolgens een dahliaparade vol afwisseling met soms de meest verrassende staaltjes techniek, onverwachte details, of een flinke dosis humor. Groep Teeuws vraagt van ver al aandacht door een hevig in zijn rol opgaande figurant als blikvanger op 'Toccata und Fuge'. Op prachtige wijze wordt het virtuoze orgelstuk uitgebeeld. De indrukwekkende figurant blijkt meesterontwerper Paul Wieggers in hoogst eigen persoon te zijn. Indrukwekkend ook hoe de andere figuranten in hun rol blijven. Alle registers worden opengetrokken. Zo ook Lansink Bluiminck met hun 'Donders geweld', met oplichtende bliksem ledlampjes van tussen de dahlia's. 'Consumptie verplicht' werkt op menig lachspier door de toevoeging van boeren en scheten, als gevolg van overmatig eetgedrag. Een stukje herkenning wellicht? 'Een ode aan de fastfoodketens,' aldus Corsogroep Zieuwentseweg. Dat nummer 13 niet per definitie een ongeluksgetal hoeft te zijn, bewijst Kwintet met haar creatie 'Onruststoker', dat verrast door fraaie stukjes techniek in combinatie met mensenkracht. Als uit de kraag van jas van de vogelverschrikker het hoofd tevoorschijn komt, zich ook nog eens helemaal opricht, terwijl kraaien bewegen, wordt het huzarenstukje op vele mobieltjes vastgelegd. Het sluitstuk wordt verzorgd door Groep Marneth met 'Hoofdpodium'. Een feestje in een feeststoet, voorafgegaan door tientallen uitzinnige figurerende feestvierders. 'Ik wil zuipen,' klinkt het uit de boxen van de wagen. Nog heel even wachten en dan mogen ze zich met al die andere duizenden plakkers en kontjesknijpers storten in de Lichtenvoordse kermis. Het komt ze toe na wederom een fraaie collectieve prestatie.

Trots
Na afloop loopt SBL-voorzitter Herman ter Haar glimlachend door het gemeentehuis waar hij napraat met enkele gasten. "Het was een geweldig corso. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben. En het was weer ontzettend druk. Hoeveel weet ik niet precies, maar we hadden bewust al meer weilanden ingezet om te parkeren."

Paul Wieggers figureerde zelf op de door hem ontworpen wagen. Foto: Annekée Cuppers
De wagen Vlekkenloos werd uitgevoerd in zes tinten wit. Foto: Annekée Cuppers
Eindbaas van Hooiland behaalde de Publieksprijs en eindigde op de derde plek. Foto: Annekée Cuppers
Toccata und Fuge van corsogroep Teeuws. Foto: Bas Wekking
Vlekkenloos van Zeskamp haalt de tweede plek. Foto: Annekée Cuppers