Cofinanciering voor LEADER-project

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre kent een cofinancieringsdeel van 10.000 euro toe aan de LEADER-subsidie voor het project 'Start up community'. LEADER Achterhoek is in het leven geroepen om lokale initiatieven en goede ideeƫn financieel te ondersteunen waardoor de leefbaarheid op het platteland verbetert.

Door Kyra Broshuis

Jonge ondernemers behouden
LEADER Achterhoek ondersteunt projecten in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, het buitengebied van Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. LEADER is een Europese regeling. Naast de Achterhoek bestaan er in Nederland nog twintig andere LEADER-gebieden. Het project Start up Community is erop gericht de nieuwe generatie ondernemers hier in de Achterhoek te houden en stimuleert economische groei door onder andere een online ontmoetingsplek te bieden. Het project is speciaal bedoeld voor leerlingen/studenten van het AOC Oost en gaat het komende schooljaar in.

Maximaal 50% van de projectkosten
Andere bekende projecten in Oost Gelre die een zogenaamde LEADER-subsidie hebben ontvangen zijn de Achterhoekse SapPers en de BMV in Mariƫnvelde. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen en maatschappelijke organisaties uit de zeven deelnemende gemeenten kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaanvraag indienen. De bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De gemeenten en/of het waterschap stellen naast de Europese LEADER-bijdrage cofinanciering beschikbaar. Samen is deze bijdrage maximaal 50% van de totale projectkosten. De LEADER periode loopt nog tot en met 2022. Meer informatie over LEADER Achterhoek vind je op www.leaderachterhoek.nl.