Fietsen en wandelen door 'betwist grensland'

'Kijken naar wat er niet meer is'

WINTERSWIJK / KOTTEN - Velen hebben wel eens door het prachtige buitengebied van Winterswijk gefietst of gewandeld. Zondag 24 juni is er een unieke kans om het landschap te zien hoe het was. De Stichting Historische Kring Kotten organiseert samen met de Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe een grensoverschrijdende fiets- en wandeltocht, waarbij men onderweg panelen met foto's en korte teksten kunt bekijken op de plek waar de foto ooit is genomen.

Iemand zei ooit: 'Kijken wat er niet meer is'. Doordat men door het natuurrijke landschap van Kotten, Oeding en Burlo beweegt, komt onderweg hier en daar de geschiedenis tot leven.
Deelnemers overschrijden een aantal keren de grens en douaniers doen daar hun plicht. Met het uitgereikte paspoort kan men de grens passeren. Tussendoor lopen smokkelaars, ziet men mensen op het land bezig zoals dat voor vijftig, zestig jaar geleden ging. Dit gaat in samenwerking met een aantal partners. De fietstocht van 31 km bevat een groot aantal panelen met interessante informatie. Onderweg is de buitenkant van de historische boerderij Vardink bekijken. Uiteraard zijn er verschillende cateringplekken waar ook panelen zijn te bekijken. De wandelingen variëren van 7,5 tot 15 km.
Middels verschillende gekleurde routes kan men zelf een keuze maken. De routes zijn volledig uitgepijld. Startpunten voor de wandeling zijn in Oeding en Burlo bij de betreffende Heimathäuser.
De activiteit is voor jong en oud. Voor kinderen zijn er nog opdrachten. Start voor de fietstocht is bij café Schreurs te Winterswijk-Kotten. Hier is ruime parkeergelegenheid (voormalige voetbalvelden).

Start tussen 9.00 en 12.00 uur. Deelnamekosten vijf euro. Het project maakt deel uit van Erfgoedfestival Grenzen in Gelderland.