OOgenblik na de raad van 5 juni

Afgelopen week stond vervanging van kunstgrasvelden bij de SV Grol op de agenda van de Raad. Kunstgras is in het afgelopen jaar onderwerp geweest van heftige discussies waarbij in ieder geval 1 ding duidelijk is geworden: we moeten de gezondheidsrisico's goed in kaart brengen.
Jammer en onverstandig is het dan ook van het College om met stoom en kokend water een besluit door de Raad te laten goedkeuren; dit terwijl er in augustus belangrijke onderzoeksresultaten te verwachten zijn wat betreft de gezondheidsrisico's van kunstgras. Je zult maar in de schoenen staan van de verantwoordelijk wethouder. Wat te doen wanneer uit de resultaten blijkt dat de mat niet meer gebruikt kan worden?
Daarnaast is het gebruik van kunstgras binnen de KNVB vanwege voetbaltechnische redenen niet onomstreden. Juist afgelopen week bleek uit verschillende publicaties dat het gebruik van kunstgras binnen de bond nog eens goed wordt bekeken.
Het College heeft er geen blijk van gegeven dat echt geprobeerd is dit dilemma met de KNVB te delen maar schermde enkel met het argument dat bij niets doen het veld zou worden afgekeurd. Uiteindelijk is door de stevige argumentatie vanuit de oppositie bewerkstelligd dat er voor de SV Grol een financiële prikkel is om in plaats van kunstgras over te gaan tot aanleg van een toplaag van kurk. Bij gebruik van kurk wordt in plaats van 230.000 euro een bedrag van 265.000 beschikbaar gesteld. Hiermee is het wel bijzonder dat het College het al dan niet duurzaam gebruiken van een voetbalmat laat afhangen van de afwegingen van de SV Grol en dat terwijl duurzaamheid toch juist een speerpunt van het College is. Bovendien wordt Grol dan verantwoordelijk in geval het veld wordt afgekeurd i.v.m. het gebruik van rubber.
Het was verder erg opzichtig en gênant dat de voorzitter van de SV Grol openlijk contact zocht met leden van het College tijdens de schorsing van de vergadering. Raad en College moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Het wisselen van argumenten in een openbare raadsvergadering in achterkamertjes past hier in het geheel niet bij en is aan te merken als (niet) integer gedrag.

OOG heeft tijdens het vragenuur een vraag gesteld over het woonwensenonderzoek dat in Harreveld van start is gegaan. Het gaat om een pilot die door onze voormalige OOG-Wethouder is geïnitieerd. OOG is erg benieuwd naar deze resultaten en is blij met de toezegging dat deze pilot een vervolg kan krijgen in andere kernen mits men daar binnen de betreffende kern hiertoe het initiatief voor neemt.


Fractie OOG:
Jose Konings
Freek Jansen
Paul Wallerbos
Rene Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)