rechtsonder, naast meester Tjeerd, in het rood schrijfster in spé Lotte Hoffman. Foto: Kyra Broshuis
rechtsonder, naast meester Tjeerd, in het rood schrijfster in spé Lotte Hoffman. Foto: Kyra Broshuis

Lotte Hoffman (10) wint verhalenwedstrijd

GROENLO- De 10-jarige Lotte Hoffman uit groep 7 van de Watermolenschool in Groenlo heeft een nationale schrijfwedstrijd gewonnen. Woensdag 13 juni wordt haar eerste boek gepresenteerd met als titel 'Het geheim van de nachtschool'.

Door Kyra Broshuis

'Madelief en Jonas zijn op vakantie in Oostenrijk. Als ze stiekem de berg opgaan, gaat de kabelbaan kapot. Ze kunnen niet meer naar beneden! Moeten ze de nacht echt alleen in de bergen doorbrengen? Gelukkig zien ze lichtjes schemeren tussen de bomen. Maar wat is dat voor een gebouw? En wat doen al die kinderen daar?'

Te laat met de biebboeken
Het boek is geschreven door Maren Stoffels maar het verhaal is bedacht door Lotte. Haar idee is uit honderden uitzendingen uit Nederland en België gekozen door uitgeverij Leopold. Deze uitgeverij organiseert jaarlijks de Geheim-schrijfwedstrijd waarbij het origineelste geheim van een kind wordt verwerkt tot een echt boek. Lotte zat op de app van de bibliotheek en zag de oproep. "Ik was te laat met het inleveren van mijn biebboeken en toen zag ik het bericht over de wedstrijd. We waren net terug van een vakantie in Oostenrijk en daar heb ik allemaal dingen bedacht. Onder andere over de kabelbaan die ik best eng vond. Wat als die kapot zou gaan? Zo is het verhaal eigenlijk ontstaan", vertelt ze.

Gewonnen!
Maanden later kreeg Lotte een brief van de uitgeverij met de mededeling dat ze gewonnen had. "Dat was echt wel heel leuk, ik ben er heel blij mee. Ik ben bij de uitgeverij geweest en heb daar ook de schrijfster ontmoet. We hebben samen taart gegeten en daarna zijn we aan de slag gegaan voor het boek. Ik heb het boek zelf al thuis en het is echt heel mooi geworden."
Woensdag komt de illustrator, Saskia Halfmouw, op school om het boek te overhandigen. Alle klasgenoten van Lotte krijgen een exemplaar. "De schrijfster zelf kan helaas niet komen, ze is net bevallen", zo weet Lotte. De klas krijgt ook een echte illustratieles van Saskia. Lotte had nooit de wens om schrijfster te worden. "Maar dat is nu anders. Nu ik dit verhaal heb bedacht, wil ik toch eigenlijk wel boeken gaan schrijven later. Taal en spelling zijn ook mijn lievelingsvakken op school." Onder leiding van meester Tjeerd gaat vervolgens de hele klas op de foto.


Het geheim van de nachtschool | Maren Stoffels & Lotte Hoffman | Omslagillustratie: Saskia Halfmouw | ISBN 978 90 258 7545 9 | €12,99 | 8+