'Zwerkbal' van Dynamite uit het coprso van 2017. Foto: Henri Walterbos
'Zwerkbal' van Dynamite uit het coprso van 2017. Foto: Henri Walterbos Foto:

Festunique verandert

Compact en centraal

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "Na 5 edities Festunique werden najaar 2017 in Beltrum de koppen bij elkaar gestoken om met elkaar van gedachten te wisselen over Festunique, of er mogelijk veranderingen plaats moesten vinden om het evenement aansprekend te houden. De eerste jaren zag je best wel veel veranderingen. De laatste jaren minder", kijkt Edwin Bleumink, voorzitter van de Stichting Volksfeest Beltrum (SVB), terug. "Er kwam eigenlijk al heel snel uit dat alles veel centraler zou moeten staan. Dingen samenbrengen, en niet meer op verschillende plekken. Dat was een van de niet sterke punten van Festunique. Je wilt de toeschouwer blijven boeien en je hoopt dat ze ook getriggerd worden langer te blijven dan het corso alleen. Je wilt de bezoeker blijven uitdagen, maar je hebt verschillende typen bezoekers. Je wilt ze allemaal een totaalbeleving bieden. Op zondagavond half zeven gaan we de bijvoorbeeld al de publieksprijs bekendmaken."

'Out of the box' denken
In mei is een mix van betrokkenen, waaronder wagenbouwers, muziekliefhebbers, mensen van buiten de SVB, door dezelfde SVB verzocht bij elkaar te gaan zitten om met elkaar van gedachten te wisselen op een 'out of the box'-manier, zoals Bleumink verwoordt, met als doel om met ideeën te komen hoe Festunique de komende jaren verrassend en uitdagend kan blijven. Voor zowel wagenbouwers, jonge gezinnen, Beltrummers, oud-Beltrummers, maar ook de organisatie en de feestende bierdrinker die misschien het corso niets interesseert. "Die sessies zaten we zelf niet bij, want we wilden niet dat de deelnemers het gevoel zouden krijgen dat wij zaken zouden sturen. 's Avonds mochten de drie groepen hun bevindingen presenteren. Negentig procent bleek overeen te komen: centraliseren en de optocht compacter maken. Het mooie was, ze moesten allemaal vanuit een ander perspectief denken in plaats van van zichzelf uitgaan. De een moest zich verplaatsen in een jong gezin, de ander weer in de oud-Beltrummer die voor een reünie komt. Dat was erg leuk."

Draagvlak
De voorstellen zijn eind juni gepresenteerd aan Stichting Volksfeest Beltrum. "Een aantal voorstellen zijn onrealistisch, anderen weer moeilijk uitvoerbaar. Belangrijk uitgangspunt was dat indien we voor veranderingen zouden gaan, we draagvlak zouden hebben. Dat is er." Bleumink zegt met een goed gevoel terug te kijken op de brainstormsessies en wat er uiteindelijk is uitgekomen. "Iedereen doet ontzettend zijn of haar best om Festunique verfrissend, uitdagend en uitnodigend te houden. De veranderingsvoorstellen die breed gedragen worden zijn teruggekoppeld naar de verantwoordelijke uitvoerende commissies, want zij moeten het werk doen. Dat heeft ook weer enkele aanpassinkjes opgeleverd. Naast het centraliseren zijn de belangrijkste veranderingen op het feestterrein dat de plek van de tent iets gewijzigd is, de cafétent en de grote tent gespiegeld worden vergeleken met vorig jaar, eetgelegenheden aan de zijde van de familie Ratering komen, corsowagens onderdeel uit gaan maken van het terrein en niet meer achter de tent staan. Het gehele terrein zal afgezet worden met hekken, voorzien van zeilen. Op deze manier wordt er één gesloten festivalterrein gerealiseerd dat helemaal sfeervol aangekleed wordt. Ook het straattheater is voor een deel op het terrein zelf in plaats van alleen op de Voslaan. Op het middenplein komen de kermisattracties. Het muziekprogramma sluit ook veel meer op elkaar aan."

Corso
Ook voor het corso zijn wijzigingen doorgevoerd. "De route is voor een kwart ingekort. Door de verkorte route is de kans op grote gaten in het corso kleiner, komt het publiek dichter bij elkaar te staan, wordt alles compacter, wat de sfeer ten goede zal komen. Een bijkomend voordeel is dat de theaterweide aan de Voslaan slechts één keer rekening hoeft te houden met het passerend corso. Daarna kan er een aaneengesloten theaterprogramma worden gepresenteerd. We hebben nog veel meer ideeën en gedachten. We zijn ook bezig meer parkeergelegenheid bij het terrein te krijgen, in het dorp zelf." De buurt is we inmiddels ingelicht en ook de gemeente is akkoord met voorgestelde wijzigingen.