Stichting Houtrookvrij Zutphen teleurgesteld in coalitieakkoord

ZUTPHEN - De Stichting Houtrookvrij Zutphen/Warnsveld is teleurgesteld over het coalitie-akkoord van Groen Links, VVD, SP en PvdA: "In het akkoord wordt niets gedaan om de gezondheidsschade en overlast door houtrook te beperken. Er wordt geen enkele concrete maatregel voorgesteld. Het woord houtrook komt zelfs helemaal niet voor in het akkoord. En dat terwijl houtrook de luchtkwaliteit zwaar aantast en zeer schadelijk is voor de gezondheid van mensen", aldus Mariël Ellens van de Stichting Houtrookvrij afdeling Zutphen/Warnsveld. "De uitstoot vindt nota bene plaats op de plekken waar we lang verblijven: ons huis en onze eigen wijk of stad. Houtrook is schadelijk voor iedereen, ook al merkt niet iedereen direct de nadelige gezondheidseffecten ervan."

De lokale afdeling verbaast zich zeer over het ontbreken van een paragraaf over luchtkwaliteit in het coalitieakkoord. In de campagne waren duurzaamheid en luchtkwaliteit belangrijke thema's. "Gezondere lucht kan niet zonder de aanpak van houtrook veroorzaakt door houtkachels, open vuren, bbq's en vuurkorven. Dan mag je toch verwachten dat partijen die luchtkwaliteit hoog in het vaandel hebben maatregelen voorstellen. Dat gebeurt dus niet."

Stichting Houtrookvrij- afdeling Zutphen/Warnsveld bepleit de volgende concrete maatregelen:

- Het zo snel mogelijk starten van een voorlichtingscampagne over de schadelijke gezondheidseffecten van houtrook via de gemeentelijke media.

- De houtkachels, hout- en pizzaovens rukken op in de horeca. De gemeente kan dit tij keren door horeca- en evenementenvergunningen te toetsen op luchtkwaliteit. De toegankelijkheid van de publieke ruimte en horeca komt anders in het geding. De gasbranders op de terrassen in de binnenstad zijn een goed voorbeeld hoe gezelligheid en luchtkwaliteit samengaan.

- Bij de energietransitie geeft de gemeente voorlichting over alternatieve en werkelijk duurzame energiebronnen. Bovendien heeft de gemeente oog voor het gevaar dat mensen uit budgettaire overwegingen overstappen op houtstook, zoals het stoken van gratis afvalhout (streng verboden!).

- De gemeente komt met een meldpunt voor mensen die houtrookoverlast ervaren. Ook onderzoekt de gemeente in samenwerking met de GGDNOG wat zij voor deze groep kunnen doen.

- De gemeente maakt een begin met de handhaving van illegale kachelpijpen. In de Zutphen zijn talloze voorbeelden van kachelpijpen te zien die niet aan de voorschriften voldoen.

Mariël Ellens: 'Er wordt geen enkele concrete maatregel voorgesteld.'

Klimaat en biodiversiteit
Aandacht voor luchtkwaliteit levert veel op: lagere zorgkosten en alle maatregelen komen ook nog eens het klimaat en de biodiversiteit ten goede. De Gelderse Natuur- en Milieufederatie hanteert niet voor niets de leus 'Hout is geen brandstof maar grondstof'. Dat insecten en vooral bijen verdwijnen is inmiddels bekend, maar dat ook insecten verdwijnen door het leeg rapen van onze bossen voor brandhout en biomassa is minder bekend. Reden voor het EIS kenniscentrum voor insecten, om het project 'Dood hout leeft' te starten.


www.eis-nederland.nl/doodhoutleeft