Aangenaam thuis blijven wonen

REGIO - Aangenaam thuis blijven wonen als je ouder wordt. Wie wil dat nou niet? Met de veranderde gezondheidszorg komt de regie steeds meer bij de burger te liggen. Zo kan men langer thuis blijven wonen op een manier zoals men dat het liefste wilt. Al is 'het even zelf regelen' makkelijker gezegd dan gedaan, dat zagen Anita, Carla en Marjon jaren geleden ook. Daarom besloten ze vier jaar geleden met hun achtergrond in zorg- en dienstverlening samen coöperatie Tuys op te richten. Met Tuys bieden zij service en gemak, onder meer voor ouderen die gewoon thuis willen blijven wonen.

Ga d'r maar aanstaan: even regelen dat de boodschappen worden gedaan als men slecht ter been bent. Of dat er iemand langskomt voor koffie en een praatje. Dat er vervoer wordt geregeld van en naar een familielid. Wie regelt het dan? De zelfstandige dienstverleners van coöperatie Tuys zetten zich in voor al dit soort diensten. En wanneer er sprake is van beginnende dementie, weten ze dat rust, aandacht en structuur belangrijk zijn. Professionals die begeleiding bieden en ondersteuning wanneer dat nodig is. Inmiddels bestaat Tuys vier jaar en het aantal aangesloten professionals is uitgebreid en inmiddels heeft iedere dienstverlener mooie ervaringen opgedaan. Bijvoorbeeld van Anneke, die de moeder van Ellen uit het ziekenhuis heeft opgehaald, naar huis heeft gebracht, wat boodschapjes voor haar deed, en is gebleven tot Ellen kwam. Opgelucht was ze dat iemand ervoor had gezorgd dat alles in orde was.

Wat de situatie ook is: Tuys komt verblijvend bij u langs voor een oriënterend gesprek. Tuys regelt alles, behalve verpleegkundige zorg. En als iets echt niet lukt, dan zijn ze daar eerlijk in en geven ze advies over andere mogelijkheden. Tuys is een particuliere organisatie, dus men betaalt de diensten zelf. Maar met een indicatie is financiering mogelijk uit een Persoonsgebonden Budget of via de WMO van de gemeente.


www.tuys.nl

06 - 5380 5522


Alzheimer Café Vorden-Zutphen

ZUTPHEN - Het Alzheimer Café op 20 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen, heeft als thema 'de rol van therapiehonden bij mensen met dementie'. Dit keer is Jolanda Scherpenhuizen te gast, zij is hondenbegeleider bij Sutfene en laat zien hoe honden ingezet kunnen worden bij mensen met dementie. Ook geeft zij uitleg over de rol van huisdieren en hoe de zorg mogelijk blijft bij dementie. De bijeenkomst is gratis toegankelijk.