Ecologen André Jansen en Dolf Logemann. Foto: Alize Hillebrink
Ecologen André Jansen en Dolf Logemann. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Zutphense ecologen: 'Stad floreert bij beter groenbeheer'

Zutphense ecologen: 'Stad
floreert bij beter groenbeheer'

ZUTPHEN - Een nieuw Zutphens college. Een beter moment om een natuurvisie te presenteren is niet denkbaar. Ecologen André Jansen en Dolf Logemann vragen om verbetering van het groenbeheer en meer biodiversiteit in Zutphen. De twee bevlogen professionals werkten naast hun fulltimebaan als ecoloog volledig Pro Deo aan het groendocument.

Door Alize Hillebrink

De visie vormt een voorschot op de ambitie van het nieuwe college voor meer biodiversiteit. Dat het groendocument tot stand is gekomen in samenwerking met medewerkers van diezelfde gemeente is niet alleen uniek maar heeft tegelijkertijd ook een groot voordeel. Stadsecoloog Hella Helsdingen, gemeentesecretaris Boy Janssen en Hoofd Groenbeheer Jaap Verhagen droegen hun expertise bij aan de realisatie. Wethouder Annelies de Jonge noemt het "een mooi voorbeeld waarbij overheid en inwoners de groene handen ineenslaan" en gaat binnenkort met de initiatiefnemers aan tafel "om te zien hoe nu verder".

De notitie is een vervolg op de verschijning van het boek de 'De Wilde Planten in en om Zutphen' dat in 2017 verscheen en waarin André Jansen het voorwoord schreef. "Bij de boekpresentatie had ik een ongelooflijk leuk gesprek met gemeentesecretaris Boy Janssen," vertelt Jansen enthousiast. "Ik sprak met hem over wat er allemaal door ondeskundig beheer en gebrek aan aandacht in Zutphen verloren is gegaan. Ook over het belang van behoud van wat Zutphen nog heeft. Tot mijn verbazing ging de volgende ochtend vroeg al de telefoon. Het was Boy Janssen, of we een afspraak konden maken."

Een mooie ingang. "Tja, als je iets wilt bereiken kun je het best beginnen met een goede samenwerking," zegt Logemann. Jansen: "Onze insteek bij het opstellen van de visie was: Hoe kunnen we de gemeente helpen om ons waardevolle groen beter te beheren?" Logemann: "Vanuit verschillende Zutphense natuurorganisaties is er onvrede over het beheer. Ook het vorig jaar door de Zutphense samenleving aangeboden Blauwboek getuigt hiervan. Het staat vol met ecologische knel- en verbeterpunten. Wij beschouwen ons als vertegenwoordigers van de Zutphense natuurorganisaties."

Wat is een natuurvisie? Logemann: "In een natuurvisie geef je aan hoe je op de lange termijn om wil gaan met de natuur in en om Zutphen. Denk bijvoorbeeld aan het orchideeënveldje bij de Kaardebol, de gierzwaluwen in de binnenstad of de weidevogels langs de IJssel. Een visie van de gemeente op groen was er al in de vorm van de Groenatlas, maar plekken met bijzondere natuurwaarden worden daar niet in genoemd en niet beschermd."

Geen visie zonder ambitie. Logemann: "Dat klopt. Onze belangrijkste ambities zijn dat de bijzondere natuurwaarden worden meegewogen in besluiten en bij ruimtelijke ingrepen. Ten tweede dat er bij het dagelijkse groenbeheer rekening wordt gehouden met de ecologische waarden van een gebied. Dat betekent bijvoorbeeld rekening houden met het broed- en bloeiseizoen en het groen voortaan vlinder- en bijvriendelijk beheren. Ons derde doel is natuureducatie. We willen dat kinderen en jongeren zich meer bij de natuur betrokken gaan voelen. Wie de natuur waardeert, krijgt ook oog voor de bescherming van de groene leefomgeving. Concreet stellen we voor om net als in veel andere gemeenten in de gemeente Zutphen 1 euro per inwoner voor natuur- en milieueducatie in te zetten. Dat zou een mooi begin zijn."

Dat vraagt wat van de gemeente. Jansen: "Een andere cultuur. Een nieuwe automatische piloot ontwikkelen. Procedures, checklists en richtlijnen incorporeren. Alleen dan krijg je het tussen de oren. Ook het opleiden van mensen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het dagelijks groenbeheer. Het zal het werk uitdagender maken. Personeel zal het leuker vinden omdat het om maatwerk gaat. Meer nadenken, minder op de automatische piloot.

Wat is de winst? Jansen: "De stad floreert erbij! Het gaat om de totale atmosfeer van de stad. Onze drijfveer is de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van stad en ommeland vergroten. Meer diversiteit."

Wat moet er nu als eerste gebeuren? Logemann: "Een update van de Natuurwaardenkaarten uit 2013, kosten: tienduizend euro. Een laag bedrag omdat het in samenwerking met deskundige inwoners gerealiseerd kan worden. Ten tweede de oprichting van een Steungroep Natuur en Ecologie vanuit de samenleving voor het gemeentelijk groenbeleid.

De ecologen hopen dat de gemeente de uitgangspunten uit de visie zal overnemen. Jansen: "En dat we er gezamenlijk naar streven dat de natuur er per saldo niet op achteruit, maar juist op vooruit gaat."

Voor wie de visie wil lezen, kijk op www.knnv.nl > afdeling Deventer > natuurvisie Zutphen.