Nick Paterson en Jessica Becker met hun kinderen Finian en Tessa. Foto: Mirjam van Biemen
Nick Paterson en Jessica Becker met hun kinderen Finian en Tessa. Foto: Mirjam van Biemen

Neergestreken: Nick en Jessica

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag in grote getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in de stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen. Vandaag staan Jessica Becker en haar partner Nick Paterson centraal. Twee jaar geleden zijn ze van Haarlem naar Zutphen verhuisd met hun kinderen Finian (7) en Tessa (3).

Door Mirjam van Biemen

Nick: "Ik kom oorspronkelijk uit Winchester en woon nu zeventien jaar in Nederland. Winchester lijkt qua omvang en geschiedenis wel een beetje op Zutphen, misschien dat ik me daarom gelijk thuis voelde hier." Jessica: "Jaren geleden hebben we een keer als toeristen een nachtje in Zutphen gelogeerd. Het was een kort verblijf, maar de rust en de bijzondere sfeer is ons altijd bijgebleven." Nick: "We hebben vijftien jaar in Haarlem gewoond, maar de laatste vijf jaar werd het ineens veel drukker daar. Er kwamen steeds meer mensen uit Amsterdam bij en ook het winkelaanbod begon te veranderen merkten we. Opeens barstte het er van de koffietentjes, conceptstores en saladebars, maar ook van de hipsters die hier op afkwamen." Jessica: "Toen ik zwanger was van Tessa ontstond het idee om te verhuizen. Ik was het zat om steeds met mijn kinderen het park in te moeten, want in Haarlem hadden we een bovenwoning zonder tuin. Natuurlijk hebben we eerst gekeken of we in Haarlem konden blijven, maar zelfs met een goedbetaalde baan zouden we dan nog in een tussenwoning eindigen." Nick: "Ik merkte dat we het centrum steeds vaker vermeden, dan vluchtten we naar onze moestuin, want het strand was ook knetterdruk. Uiteindelijk besloten we dat we voorbij Utrecht wilden wonen. De vrijeschool was hierbij een belangrijke factor, want Finian zat in Haarlem ook op de vrijeschool." Jessica: "Toen ik hoorde dat er plek was voor Finian op de Zonnewende kon ik het in eerste instantie niet geloven. Ik heb ze meerdere keren gebeld om te vragen of het echt waar was. Ik was het gewend om dit soort zaken altijd te moeten bevechten in Haarlem en hier ging alles zo ontspannen...!"

Omdat Nick en Jessica een droomhuis voor ogen hebben besluiten ze eerst te huren in Zutphen in plaats van halsoverkop te kopen. Hierdoor verloopt het settelen in eerste instantie wat chaotisch, ook omdat beiden nog in de Randstad werken.

Nick: "Ik werkte als broedplaatsontwikkelaar in Den Haag en Jessica had haar eigen winkel in Haarlem. We besloten ons huis in Haarlem nog even aan te houden en sliepen er om de beurt terwijl we ook al in Zutphen huurden. Na zes maanden werd dat huurhuis verkocht en moesten we wéér verhuizen." Jessica: "Toen hebben we een tijdje op Park Bronsbergen gewoond. Ik weet nog goed dat ik daar met mijn Ipad op de bank zat en de vacature voor vastgoedmanager bij de gemeente Zutphen voorbij zag komen. Ik wist meteen: dit is dé baan voor Nick met al zijn vastgoedervaring." Nick: "Op de dag dat we verhuisden naar ons nieuwe, eigen huis kreeg ik te horen dat ik de baan gekregen had. Ik vind het interessant werk en het is een mooie manier voor me om de stad goed te leren kennen."

Hun droomhuis van honderdvijfenzestig vierkante meter staat in het Deventerwegkwartier en heeft een tuin van veertig meter diep. Jessica heeft haar winkel inmiddels naar Zutphen verhuisd en heeft hier een prachtige locatie voor gevonden.

Jessica: "Ik heb een weefwinkel en bedien mensen die weven voor hun hobby. Eigenlijk past de winkel perfect in Zutphen want er zijn hier meer mensen die leven van een oude ambacht. Ik heb nu een ruimte aan de Oude Wand in een voormalig klooster. Mijn werkplek bevindt zich in de oude spinkamer waar de nonnen ook nog hebben zitten weven, dus het komt allemaal prachtig samen."

Inmiddels voelt het stel zich helemaal thuis in Zutphen, ook omdat ze zes andere gezinnen hebben leren kennen die net als zij uit Haarlem komen. Is er nog iets wat ze missen?

Jessica: "Haarlem was blank en hoog opgeleid, maar Zutphen is behoorlijk verdeeld merk ik. Er is hier een hele arme onderlaag en als ik dan op mijn bakfiets zit, voelt het soms wel alsof we in de categorie 'rijk' vallen, wat nieuw is." Nick: "Volgens mij wonen we op de mooiste plek van Nederland, dus ik mis niet zoveel. Nou ja, een goed koffietentje of een leuke kroeg misschien, waar ik me helemaal thuis voel. We gingen weg bij de hipsters, maar nu mis ik ze soms een beetje."


Voorronde NK Legpuzzelen in Eefde

EEFDE - Op 30 maart 2019 vindt de grote finale plaats van het NK Legpuzzelen in Roelofarendsveen. De voorrondes om je als team voor dit puzzelfestijn te kwalificeren, vinden dit najaar door het gehele land plaats. Enthousiasmeer drie vrienden/familieleden en schrijf je in voor de voorronde op 3 november in Dorpshuis 'Het Hart' in Eefde. Tijdens de voorrondes van het NK Legpuzzelen leggen teams van vier personen, net als bij de finale, een 1000 stukjes tellende Jan van Haasteren puzzel van Koninklijke Jumbo. De eerste vier teams die als snelste de puzzel volledig en correct hebben gelegd, kwalificeren zich voor de finale. Inschrijven kan via de website.


www.nklegpuzzelen.nl