Alle tuinen hebben hun eigen accenten. Foto: PR
Alle tuinen hebben hun eigen accenten. Foto: PR Foto:

Historie klooster Het Rondeel

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De toren 'Dat Rondeel' stamt uit de dertiende eeuw en was onderdeel van de stadsommuring en toenmalige Engepoort in de noordelijke stadsmuur van de Oude Stad. Rond 1325 raakte de oude stadsmuur in onbruik nadat de bakstenen stadsommuring van de Nieuwstad was voltooid. In 1334 werd het vrouwenklooster 'Moeders van het Rondeel' gesticht in of tegen de oude verdedigingstoren 'Rondeel'.

Door schenkingen en aankoop breidde het klooster zich in de loop van de eeuwen uit. Het omvatte min of meer het hele huidige Hagepoortplein tot aan de Berkel. In 1596, tijdens de Reformatie, werd het huis onder dwang van het stadsbestuur gesloten. In 1664 vestigde er zich het Burgerweeshuis. Twee eeuwen later werd het herbouwd. In 1895 werd het gebouwencomplex met tuin verkocht aan de gemeente Zutphen, die het die het in 1896 inrichtte als kazerne en hospitaal voor de Koloniale Reserve. Het doek voor het gebouw viel in 1953 toen van rijkswege werd besloten het internationale doorgaande autoverkeer door Zutphen te verbeteren. Vanaf de IJsselbrug moest een directe brede autoweg komen naar het oosten, dwars door het centrum. Daarvoor moest de volledige bebouwing aan de noordzijde van het Rijkenhage, en dus ook het oude Burgerweeshuispand, wijken. Het Rijkenhage werd van een smalle steeg een Rijksweg die op internationale autokaarten stond opgetekend.

Van het klooster is sinds de sloop in 1954 niets bovengronds behouden.


Vlinders herkennen

EEFDE/GORSSEL - NNV Afdeling Deventer houdt op 25 juli en 26 juli 2018 een minicursus 'Vlinders herkennen'. Leer in één avond en een excursie hoe je tuinvlinders kan herkennen en benoemen. En leer hoe je vlinders in jouw tuin krijgt. De cursusavond is op woensdag 25 juli, donderdag 26 juli vindt een tuinexcursie plaats. Een extra excursiemogelijkheid is op zondag 29 juli.

Welke vlinders zie je in jouw tuin? Is die vrolijke fladderaar een Koolwitje, Citroenvlinder of Atalanta? Als je erop gaat letten zie je steeds meer en kan je de vlinders herkennen en een naam geven. In samenwerking met Jaarrond Tuintelling en de Vlinderstichting geeft KNNV afdeling Deventer een minicursus vlinders herkennen. Leer in één avond en een excursie hoe je de vlinders in je tuin kan herkennen en benoemen. En leer hoe je meer vlinders in jouw tuin krijgt. Na deze minicursus kun je succesvol meedoen met de Nationale Vlindertelling van 27 juli -5 augustus 2018.

Tijdstippen
25 juli: 19.30- 20.30 en 26 juli in overleg. Zondag 29 juli om 14.00 uur. Locatie op 25 en 26 juli is Almenseweg 27 in Eefde en 29 juli op de Gorsselse Heide.

Informatie en aanmelden kan per mail bij Klaske ten Grotenhuis.


ktengrotenhuis@kpnmail.nl


Tiende en laatste
tuinweekend Gorssel

GORSSEL - Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli van 10.00 tot 17.00 uur openen zes tuinen hun poorten voor tuinliefhebbers. De zes tuinen die bezichtigd kunnen worden zijn zeer uiteenlopend van stijl en inrichting. Alle tuinen hebben hun eigen accenten.

De volgende tuinen nemen deel:

- De Hoefslag: Een zeer verrassende tuin binnen de bebouwing.
- 't Hekkert: Een openlandschapstuin met inpassing in het landschap van de Gorsselse Enk.
- De Nieuwe Haar: een jonge aanplant prachtig passend in het coulisselandschap.
- De Uiterwaard: Een tuin met een prachtige verzameling aan bijzondere planten en heesters.
- 't Kloosterhofke: Naast de bloemenpluktuin een mooie siertuin met borders op kleur.
- De Joppeheuvel: Een op het bos veroverde cultuurtuin, waarin diverse borders, zijn gecreëerd.

Verbindende route en kaart
Bos- uiterwaarden en coulisselandschap verbinden alle zes tuinen binnen een straal van 5 kilometer. Goed te bereiken met de auto en een extra ervaring door de route te fietsen. De tuineigenaren vertellen graag over het wel en wee van hun tuin. Bij alle tuinen is een routebeschrijving naar de andere tuinen aanwezig. Entree: 2,50 euro per tuin.