De Zutphense vrijwilliger krijgt een certificaat uitgereikt krijgt door de vrijwilligerscoördinator van Oerol. Foto: PR
De Zutphense vrijwilliger krijgt een certificaat uitgereikt krijgt door de vrijwilligerscoördinator van Oerol. Foto: PR Foto:

Via Aan de Slag draaien AZC-
bewoners mee als vrijwilliger

ZUTPHEN - Juni is dé maand van Terschelling! Tijdens Oerol wordt het hele eiland omgetoverd in één grote festivallocatie. Niet alleen bezoekers die daarop af komen, maar ook ruim duizend vrijwilligers en nog veel meer werknemers die dit mogelijk maken. Tussen deze vrijwilligers zaten ook nieuwkomers en 23 AZC-bewoners, waaronder een uit Zutphen.

Het weerhield hem er niet van om te komen toen zijn mede-vrijwilliger af moest haken, ondanks hij nog volop de Nederlandse taal aan het leren is. Hij doet zijn uiterste best om zich verstaanbaar te maken. Op zak met een papiertje waar zijn gesprekspartner op kan schrijven, schuift hij het naar je toe wanneer hij een woord hoort dat hij nog niet kent. Om zo snel mogelijk met iedereen zonder problemen te kunnen kletsen.

Het programma Aan de Slag zorgt er voor dat AZC-bewoners vrijwilligerswerk kunnen doen. 27 gemeenten doen mee met dit programma waardoor inmiddels al meer dan 10.000 keer nieuwkomers samen met Nederlanders vrijwillig Aan de Slag gegaan. Ook op Oerol. Minimaal 4 dagen draaiden zij mee in het reilen en zeilen van het festival. Zo zijn zij even uit de sferen van het AZC en kunnen zij het proces van hun asielaanvraag een weekje vergeten. Er zijn veel wijntjes ingeschonken, toneellocaties afgebouwd, entreebewijzen gecontroleerd, flink wat afgedanst tussen de feestgangers, er zijn veel nieuwe woordjes geleerd en -boven alles- zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Een ontzettend waardevolle ervaring.

Het doen van vrijwilligerswerk zullen zij voortzetten in de gemeente. In gemixte groepjes met Nederlanders en nieuwkomers voeren zij taken uit waarbij de beheersing van de Nederlandse taal geen voorwaarde is. Ook vrijwilliger worden of nieuwkomers verwelkomen bij jouw organisatie om mooie klussen te kunnen verrichten? Neem dan contact op met vrijwilligerscentrale@perspectiefzutphen.nl.