Mark Rijpkema. Foto: PR
Mark Rijpkema. Foto: PR

Opbrengst Swim to Fight Cancer naar onderzoeker Mark Rijpkema

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018!


doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee