Michaël Zvi en Erna Poolman met Aviv. Foto: Mirjam van Biemen
Michaël Zvi en Erna Poolman met Aviv. Foto: Mirjam van Biemen

Neergestreken: Erna en Michaël

Zoals de ganzen iedere dag in groten getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in de stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen. Vandaag staan Erna Poolman en haar partner Michaël Zvi centraal. Ruim zes maanden geleden zijn ze van Haarlem naar Zutphen verhuisd met hun zoontje Aviv (7).

Door Mirjam van Biemen

Erna: "Het was al langer mijn plan om buiten te gaan wonen, want ik ben opgegroeid in de natuur. Ik ben geboren in Broek en Waterland en heb daarna in Amsterdam en Haarlem gewoond. Toen Aviv geboren werd, was Heemstede de eerste stap naar buiten, maar dat bleek een misser, we vonden het maar saai."
Michaël: "Ik ben geboren in Amsterdam, maar heb tussendoor nog een tijdje in Groningen gewoond dus ook ik was bekend met het buitenleven."
Erna: "Ik kende Zutphen eigenlijk niet, behalve dat kennissen uit Haarlem er ook naartoe zijn verhuisd. Toen ging het een beetje leven voor me." Michaël: "Ik kende deze omgeving van het motorrijden, ik rij altijd richting de Veluwe en heb het altijd erg mooi gevonden hier."

Toch is het bijzonder dat Erna en Michaël nu samen een huis in Zutphen hebben gekocht. Toen Aviv drie jaar was ging het stel namelijk uit elkaar, om vervolgens, vier jaar later, weer bij elkaar te komen.

Erna: "We hebben elkaar leren kennen toen we negentien waren. We werkten allebei in een café in Amsterdam. Op een gegeven moment was de koek op en zijn we uit elkaar gegaan en kregen we allebei een andere serieuze relatie."
Michaël: "Toch hebben we altijd goed contact gehouden, er was geen ruzie en we hadden een goed schema opgezet voor Aviv."
Erna: "Op een gegeven moment ging ik steeds vaker in Zutphen kijken en overwoog ik in een woongroep te gaan. Michaël: Ik volgde haar zoektocht aan de zijlijn, maar nam het niet heel serieus. Toen ze over de woongroep vertelde, dacht ik: nu wordt het menens."
Erna: "Toen viel alles samen: onze relaties gingen tegelijkertijd uit en we verlangden allebei naar een andere carrière."

'Ik had met allerlei opties rekening gehouden, maar niet met dit scenario'

Michaël: "Er is nog even het idee geweest om ieder apart een woning in Zutphen te zoeken, maar toen sprong de vonk ineens weer over tussen ons."
Erna: "Heel bijzonder!" Michaël: "Ik had met allerlei opties rekening gehouden, maar niet met dit scenario."

Opeens kon het stel dus samen op zoek naar een nieuwe woning. Ze vinden hun droomhuis van honderdzeventig vierkante meter aan de rand van Zutphen met een enorme tuin dat op bos en landerijen uitkijkt. Er is zelfs zoveel ruimte dat zowel Erna als Michaël makkelijk vanuit huis kunnen werken als zelfstandigen.

Erna: "Eerder werkten we allebei in vaste dienst. Ik was ambulant jeugdhulpverlener in Amsterdam. Ik gaf trainingen over opvoeding en sociale vaardigheden, ook op scholen. Het was best pittig, er heerste een hoge werkdruk en ik moest overal iets vanaf weten."
Michaël: "Ik werkte bijna tien jaar voor de ING bank, uiteindelijk als beleggings- en vermogensadviseur. Ik had er wel talent voor, maar het was niet mijn passie. Omdat ik best handig ben en altijd al veel schilderde, ben ik op het aanbieden van muurdecoraties uitgekomen. Het is kunst op de muur in gips en kalk. In Sevilla zie je het veel in paleizen en ik werd er door gegrepen toen ik daar een keer was."
Erna: "Ik geef trainingen in mindful ouderschap via mijn bedrijfje Mentalize. Ik leer ouders aanwezig te zijn bij wat je tegenkomt in de opvoeding en tegelijkertijd goed voor jezelf te blijven zorgen. Iets soortgelijks bied ik ook aan voor mensen in de zorg. Onder de naam De zelfzorgprofessional leer ik hulpverleners de relatie met zichzelf serieus te nemen in plaats van alleen maar te geven en hierop leeg te lopen op den duur."

Het gezin is inmiddels al aardig gewend in Zutphen. Is er iets wat ze missen na deze stap?

Erna: "Sommige vrienden van ons snappen het echt niet, 'hoe komen jullie nou daar terecht?', vragen ze dan."
Michaël: "Zonder Aviv was het een stuk lastiger geweest om hier te aarden, denk ik. De mensen zijn hier minder spontaan dan in het westen." Erna: "Gelukkig zijn we mensen die best op zichzelf zijn, en ik ga dan ook helemaal op in deze mooie omgeving." Michaël: "Mijn stressniveau is heel erg naar beneden gegaan sinds ik hier woon, dus het is zeker de juiste keuze geweest."

Zijn jullie ook nieuw in Zutphen? Vind je het leuk om hierover geinterviewd te worden door Mirjam? Neem contact met haar op via: mirjam.vanbiemen@gmail.com