Dementie bij relatief jonge mensen

ZUTPHEN - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Zutphen. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie is het café gratis toegankelijk. Het Alzheimer Café op woensdag 15 augustus in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116, gaat over fronto-temporale dementie (afgekort FTD). Deze vorm van dementie komt vooral voor bij relatief jonge mensen variërend van 40 tot 70 jaar.

De ziekte begint meestal sluipend; heel geleidelijk gaat een persoon zich anders gedragen dan voorheen. Door de relatief jonge leeftijd waarop de ziekte zich openbaart wordt in veel gevallen niet meteen aan dementie gedacht. Tijdens het Alzheimer Café op 15 augustus geeft een deskundige uitleg over de verschijnselen en beperkingen van fronto-temporale dementie, tevens wordt er een korte documentaire vertoond waarin een mantelzorger haar verhaal vertelt. Zoals altijd is er gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of zie de website.


Alzheimer Oost-Gelderland: 06 - 13 51 44 11

alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland


Remonstrantse gemeenten slaan samen de vleugels uit

ZUTPHEN/LOCHEM/DOESBURG - Vernieuwen, dat is wat de Remonstranten – een relatief kleine vrijzinnige geloofsgemeenschap – vanaf dit najaar gaan doen. Daartoe worden op vier plaatsen in het land vijf zogenaamde vernieuwingspredikanten aangesteld. Dit gebeurt onder andere in de Achterhoek, waar ds. Henk van den Berg als vernieuwingspredikant aan de slag gaat in de Remonstrantse gemeenten Doesburg en Lochem-Zutphen.

Het idee achter deze vernieuwingsoperatie is, dat veel mensen in deze tijd wel geïnteresseerd zijn in zingeving, maar lidmaatschap van een kerk een stap te ver vinden. Juist deze mensen willen de Remonstranten via de vernieuwingspredikanten aanspreken, letterlijk met hen in gesprek gaan en activiteiten met en voor hen organiseren als daar behoefte aan is. Niet meer in de geijkte vormen, zoals een kerkdienst, maar in vernieuwde concepten die bij de betreffende regio en bij de betreffende 'doelgroep' passen.

Centraal staan de ontmoeting, luisteren naar elkaar, het uitwisselen van visies, en vanuit de Remonstrantse beginselen een aanspreekpunt willen zijn voor de 'zoekenden'. Dat kan tijdens een maaltijd, lezing, of andere activiteit. Dat gaat de vernieuwingspredikant in de komende maanden verder uitwerken en opstarten.

Wat ligt hieraan ten grondslag?
De basis voor deze vernieuwde concepten is de zogenaamde 'Theologie van de kwetsbaarheid', die ontwikkeld werd door Christa Anbeek, Remonstrants hoogleraar. Kort gezegd staan hierin centraal diep doorleefde ervaringen die zich in ieders leven voordoen, zowel positief als negatief. Ervaringen die er uiteindelijk echt toe doen en die een plek moeten krijgen zodat je verder kunt. Naast alle vernieuwingsactiviteiten blijven de bestaande Remonstrantse gemeenten 'gewoon' functioneren zoals ze dat op dit moment doen.

Doesburg en Lochem-Zutphen samen
In nauw contact met de beide gemeenten gaat ds. Van den Berg deze vernieuwing vorm en inhoud geven. Dat betekent dat hij niet meer als vaste predikant van de gemeente Lochem-Zutphen zal opereren. In zijn vervanging is wordt per 1 september mw. ds. Claartje Slootmans aangesteld als interim-predikant. In Doesburg blijft ds. Marga Vos-Wiegand 'gewoon' predikant.

Voor meer informatie, zie de website.


doesburg.remonstranten.nl

lochem-zutphen.remonstranten.nl

remonstranten.nl


Vleermuizen spotten met de boswachter

ALMEN - Vleermuizen, het zijn mysterieuze dieren waar we vaak hooguit een glimp van opvangen in de schemer. Een boswachter van Natuurmonumenten neemt deelnemers graag mee in de wereld van deze prachtige en nuttige dieren. Op 15 augustus vindt de vleermuisexcursies plaats op landgoed Velhorst (Almen). De avond begint om 20.00 uur met een film en uitleg over deze bijzonder zoogdieren, gevolgd door een wandeling over het landgoed.

Op landgoed Velhorst leven verschillende soorten vleermuizen. De eerste dieren vliegen al uit als het nog vrij licht is. Tijdens de twee uur durende excursie is de kans groot dat de dwergvleermuis, de laatvlieger, de grootoor- en/of de watervleermuis te horen of te zien zijn. Garantie dat de vleermuizen gespot worden kan niet gegeven worden.

Luister mee
Vleermuizen kunnen ook in het donker hun weg vinden. Ze maken daarbij gebruik van sonar of echolocatie. De sonargeluiden zijn voor mensen niet tot nauwelijks te horen. De batdetector maakt de sonargeluiden niet alleen hoorbaar voor het menselijk oor, maar door middel van het apparaat zijn ook de verschillende soorten vleermuizen te onderscheiden. Iedere vleermuissoort maakt namelijk een eigen kenmerkend geluid. Luister mee op de batdetector van de boswachter.

Voor informatie, aanmelden en kosten, zie de website.


www.natuurmonumenten.nl/activiteiten