LETSleden schuiven aan om samen te lunchen. Op de voorgrond de te ruil aangeboden goederen. Foto: Meike Wesselink
LETSleden schuiven aan om samen te lunchen. Op de voorgrond de te ruil aangeboden goederen. Foto: Meike Wesselink Foto:

LETS Ruilkring doet mee met
Alternative Finance Festival

ZUTPHEN - Een greep uit het aanbod deze vrijdag 7 september: bewaarbakken voor op kantoor, een systeem om toiletrollen op te hangen, een bos leeuwenbekjes uit eigen tuin, vegetarische vruchtengebakjes. De tafel van lokaal 8 in Proeflokalen (Vispoortplein 16) staat vol met goederen die leden van LETS Ruilkring aanbieden. Praktisch iedere vrijdag komt een aantal van hen bij elkaar om tussen 10.00 en 13.00 uur goederen of diensten aan te bieden of om gewoon een praatje te maken of iets lekkers te eten. Er wordt geruild; niet tegen geld, maar tegen punten. Op vrijdag 14 september vindt de eerstvolgende ruilochtend plaats. Deze staat in het teken van Alternative Finance Festival dat op 14, 15 en 16 september door heel Nederland wordt 'gevierd'. Een mooi moment om even stil te staan bij alternatieven voor geld. Want er is méér dan dat.

Door Meike Wesselink

Dat vinden in ieder geval de leden van LETS, een landelijke organisatie die in iedere deelnemende gemeente op geheel eigen wijze vorm geeft aan het principe om goederen en diensten uit te wisselen tegen punten. Het puntensysteem in Zutphen betaalt zich uit in Nappen (vrij naar de Drogenapstoren). Maar ook met Nappen ontkom je er niet aan om er een zekere waarde tegenover te zetten. Grofweg kun je uitgaan van het principe dat diensten worden aangeboden voor vijftien Nappen per uur. Of je nu tuinman bent of psychotherapeut; in principe wordt geen onderscheid gemaakt tussen specialisme. Wat goederen betreft vertegenwoordigt één Nap plusminus vijftig cent.

Dat er toch een financiële waarde aan het puntensysteem is toegekend is misschien wel het meest besproken onderwerp binnen LETS, want het puntensysteem hoort toch eigenlijk los te staan van geld? Echter, door geen onderscheid te maken tussen de verschillende diensten (een schoonmaker krijgt evenveel punten als een fysiotherapeut), krijgt iedere deelnemer aan LETS een gelijkwaardige rol in het systeem. De Nappen zijn daarnaast alleen in Zutphen te verzilveren, waardoor een lokale economische dynamiek krijgt.

Tegen twaalven scharen de aanwezigen zich rond de tafel. LETS-lid Marja heeft soep bereid en biedt deze aan voor een Nap per kop. Los van de ruilhandel blijken de LETS-ochtenden ook nog eens heel aangenaam vertoeven te zijn. Het gesprek komt dan ook al gauw op gang aan de tafel. "Als je zoals ik, alleen bent, is LETS een heel geschikte aangelegenheid om kennis te maken met gelijkgestemden", is deelnemer Alma van mening. Alma is al vanaf het begin aangesloten bij LETS, nu al ruim 23 jaar. Daarnaast heeft ze het gevoel dat ze zich kan ontwikkelen en verrijken binnen LETS. Ook voor Hetty is LETS niet alleen een praktisch, maar ook hartverwarmend. Hetty moest langere tijd revalideren na ziekte en plaatste een oproep per mail. Binnen vijf minuten kreeg ze een eerste reactie en binnen no-time was er een keten op gang gekomen van leden die Hetty bij toerbeurt kwamen helpen.

Een ander LETS-lid organiseerde haar 75e verjaardag met uitsluitend LETS-goederen en -diensten. Van catering tot versiering en muziek: alles was voorhanden bij LETS. Dat ze na het feest behoorlijk 'rood' stond qua punten nam ze op de koop toe. Die punten 'verdiende' ze later terug.

Marjan is samen met haar vriend sinds twee jaar lid van LETS. In haar vorige woonplaats Winterswijk was ze dat ook al, maar de organisatie was daar een stuk minder actief. In Zutphen belandde ze wat dat betreft in een warm bad. Veel meer mensen zouden van LETS moeten weten, vindt ze. "Er zijn honderd gezinnen bij LETS aangesloten. Sommigen bieden iets aan, anderen leggen er hun vraag neer."

Op 12 september organiseert een tweetal LETSleden een informatieavond. Wie interesse heeft en meer te weten wil komen over LETS kan een mail sturen naar info@letszutphen.nl Tijd en locatie worden daarna doorgegeven. Marjan: "Maar we vinden het ook erg leuk als mensen 14 september naar lokaal 8 komen om te kijken hoe zo'n ruilochtend in zijn werk gaat. Een praatje maken, iets lekkers eten of een discussie over het monetair stelsel houden: dat kan dan allemaal."


www.letszutphen.nl