Optreden Iesselschotsers. Foto: PR
Optreden Iesselschotsers. Foto: PR Foto:

Terugblik op een succesvol Open Monumentenweekend

ZUTPHEN/WARNSVELD – Afgelopen weekend zijn weer de jaarlijkse Open Monumenten Dagen gehouden. "Het was een prachtig weekend", aldus de nieuwe voorzitter Stichting Open Monumenten Comité Zutphen Ineke Hissink-Kapper. "In en rondom monumenten was het erg druk en we hebben vrijwel alleen maar positieve reacties gekregen." Filmtheater Luxor is het Monument van het Jaar geworden.

Vanwege het landelijk thema 'In Europa' was Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees parlement in Brussel, in Zutphen uitgenodigd om het weekend te openen. De Europarlementariër was na afloop zeer enthousiast. "Zutphen is monumentaal, het bewonderen waard! Ik kende de stad natuurlijk al wel, maar wat ik vandaag heb gezien is werkelijk prachtig. Als Hanzestad was Zutphen al lang geleden betrokken bij prille Europese samenwerking, de Hanzesteden waren een voorloper van de huidige Europese Unie! Daar mogen we trots op zijn!".

Net als voorgaande jaren was er een veelzijdig programma. Zo'n vijftig monumenten konden gratis worden bezocht, maar daarnaast waren er ook veel positieve reacties op de overige activiteiten. "Het leuke aan Zutphen is dat er een heel divers programma is met optredens, exposities en theater", aldus een van de vele bezoekers. "Ik woon al een paar jaar in Zutphen, maar ik heb nu voor het eerst de Walburgistoren beklommen. Het was prachtig". Ook de kinderwandelingen met koopman Hendrick van Drynen en zijn vrouw Maria waren een groot succes. "Het verhaal over Otto vond ik het leukst. En we mochten zelfs een wens doen bij de put achter De Munt. Ik hoop dat hij uitkomt!", aldus een van de deelnemertjes.

Nieuw dit jaar was ook de deelname van diverse horecaondernemers die speciaal voor dit weekend een exclusief Open Monumentendag menu hadden samengesteld. Mede dankzij het succes van Open Monumentendag kijken de ondernemers terug op een succesvol weekend.

Monument van het Jaar
Filmtheater Luxor is het Monument van het Jaar geworden. Dat is zondagmiddag bekend gemaakt door wethouder Mathijs ten Broeke. De gemeente Zutphen organiseert in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Comité Zutphen sinds 2016 het Monument van het Jaar. Hiermee ondersteunen zij Luxor in het vinden van financieringsmogelijkheden om het interieur te vernieuwen en de Art Deco gevel te herstellen. Tijdens het weekend kon in de emmer van wensput achter De Munt geld worden gegooid. Tijdens het weekend werd daar in totaal 70,97 euro aan muntjes ingegooid. Daarmee is de start gemaakt voor de restauratie van het Monument van het Jaar. De benodigde investering is nog niet compleet, dus zal door middel van crowdfunding het resterende bedrag bij elkaar worden verkregen. Het project, dat zich nu nog in de verkennende fase bevindt, is via de website www.luxorzutphen.nl te volgen.

Plekken van plezier
Het landelijk thema voor 2019 is 'Plekken van plezier' waarin horeca ook vast en zeker een belangrijke rol gaat spelen. De Stichting Open Monumenten Comité Zutphen organiseert sinds zes jaar als zelfstandig comité de Open Monumentendagen. Voor voorzitter Ineke Hissink was dit haar eerste editie. "Bij het organiseren komt veel kijken, maar we kijken met alle bestuursleden, vrijwilligers en deelnemers terug op een ontzettend mooi en druk bezocht weekend en zijn dankbaar voor alle inzet."

Wasdame op de Bleek. Foto: PR
Optreden in de museumtuin. Foto: PR
Onthulling Monument van het Jaar: Luxor. Foto: PR
Wethouder Mathijs ten Broeke lanceerde het Monument van het Jaar samen met Greet Jongerling van Filmtheater Luxor en Ineke Hissink, de voorzitter van Open Monumentendag. Foto: GinoPress B.V.