Frits Boterman. Foto: Carmen Fredenthal
Frits Boterman. Foto: Carmen Fredenthal Foto:

Frits Boterman bij Van Someren & Ten Bosch over Oswald Spengler

Het boek is niet zomaar een cultuurkritische klassieker, maar een omstreden boek – toen en nu.

ZUTPHEN - Vorig jaar verscheen de Nederlandse vertaling van Oswald Spenglers roemruchte klassieker 'De ondergang van het avondland'. Spengler (1880-1936) was een Duitse geschiedfilosoof en cultuurhistoricus. Frits Boterman promoveerde in 1992 op Spengler en diens magnum opus. Deze maand verscheen een herziene heruitgave van zijn proefschrift. Woensdag 26 september van 20.00 tot 21.30 uur zal hij bij De Hanzehof, Coehoornsingel 1, hier meer over vertellen.

In De ondergang van het avondland beschrijft hij het verleden niet als de opeenvolging van tijdvakken: oudheid, middeleeuwen, vroegmoderne tijd etc., maar cyclisch, waarbij iedere cultuur hetzelfde fenomeen van opgaan, blinken en verzinken laat zien. Spengler pleit in zijn boek voor een conservatieve revolutie om de neergang van het avondland te stuiten, waarbij Duitsland het voortouw zou moeten nemen. Vanwege de ideologische verwantschap met het nationaalsocialisme is De ondergang van het avondland niet zomaar een cultuurkritische klassieker, maar een omstreden boek – toen en nu.

Boterman is emeritus-hoogleraar Moderne Geschiedenis van Duitsland na 1750 en was jarenlang verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als dé specialist op het gebied van de moderne Duitse geschiedenis in het algemeen en Oswald Spengler in het bijzonder. Hij schreef alom geprezen boeken. In zijn Spengler-studie probeert Boterman het werk in de context van de tijd te plaatsen, het succes van het boek te verklaren en analyseert hij de complexe relatie met het nationaalsocialisme.

Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.


0575 - 513 512

www.somerentenbosch.nl

info@somerentenbosch.nl