Op de plaats waar tot de zomer van 2018 de monumentale paardenkastanje stond, staan nu drie zilverlinden. Foto: Gerlinde Bulten
Op de plaats waar tot de zomer van 2018 de monumentale paardenkastanje stond, staan nu drie zilverlinden. Foto: Gerlinde Bulten

Drie zilverlinden op de plaats van oude paardenkastanje

VORDEN – Door boomkwekerij Klanderman uit Halle zijn woensdagmiddag 30 januari in het plantsoen voor de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Vorden drie zilverlinden geplant. De drie bomen staan op de plek waar tot afgelopen zomer de monumentale paardenkastanje stond. Het restant van de oude paardenkastanje is woensdag voor de aanplant verwijderd. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft één van de drie zilverlinden aan de gemeente Bronckhorst geschonken.

Door Jan Hendriksen

Oorspronkelijk zouden de drie nieuwe bomen afgelopen november geplant worden, maar door de droogte was dat geen goed moment. Inmiddels is het natter geworden. Rondom de zilverlinden komt ook nieuwe lage beplanting. De paardenkastanje stond zo'n 225 jaar op deze plek. Door de kastanje-bloedingsziekte verzwakte de monumentale boom de laatste jaren zienderogen. Hij was samen met de eik in het weiland achter kasteel Vorden de oudste boom van Vorden. De drie linden gaan mettertijd één grote kroon vormen. Zilverlinden geuren in de zomer sterk en veroorzaken geen problemen met luis. Ze kunnen goed tegen droogte. In Nederland kunnen zilverlinden dertig tot vijfendertig meter hoog worden. De bomen halen wanneer ze goed verzorgd worden gemakkelijk een leeftijd van meer dan tweehonderd jaar.

Gebruiksvoorwerpen
Van de oude paardenkastanje maakt bestuurslid Joost Bakker van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst momenteel allerlei (gebruiks)voorwerpen, zoals kaarsenstandaards, kaas- en broodplanken. Deze zijn te koop bij Van Sinckel aan de Dorpsstraat in Vorden of bij de vereniging. Met de opbrengsten koopt Bomenbelang weer nieuwe bomen. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op met bomenbelang of zie de website.


www.bomenbelang.nl

0575 - 470 530